Kalendarski tekuća godina polako dolazi svome kraju, a pripreme za novu su u punom tijeku. Iako je klupska, i to već deveta sezona programa »Distune vam predstavlja« počela u rujnu sjajnim koncertnim nastupom čeških legendi Lvmen, prave koncertne radosti nam tek slijede.

– Po uhodanom receptu i u narednoj godini očekuje nas lepeza žanrova, stilova pa i koncertnih prostora uz aktualnost i kvalitetu kao okosnicu, javlja nam Željko Pendić iz Distune Promotiona.

 

Jedinstven stil

Godinu otvaraju jedan od najcjenjenijih romskih sastava Kočani Orkestar iz Makedonije. Kao koncertno ime vrhunske sviračke reputacije uživaju veliki ugled kod poklonika Balkan gypsy brass glazbe. Glazbeni stil ovih trubača vrlo je zanimljiv i jedinstven – tradicionalna romska glazba temelj je njihovih koncerata kroz koju se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice, s tužnim i melankoličnim elegijama.

Kočani orkestar

Kočani orkestar

Međutim iz njihovih instrumenata može se čuti i balkanskih, romskih, turskih i drugih utjecaja, te funky jazz s virtuoznim improvizacijama solista, te popularne pjesme današnjice. Do sada su snimili pet albuma: »A Gypsy Brass Band«, »L’orient est rouge«, »Gypsy Mambo«, »Alone At My Wedding« i »The Ravished Bride«. U pripremi je i šesti studijski album, kao i mnogobrojne zanimljive suradnje poput prijašnjih među kojim su i Cubismo, te Luka Nižetić. Njihova je i pjesma »Siki, Siki Baba« koja je poslužila kao soundtrack u filmu »Borat«.

Gostovanje Kočanog orkestra na programu je u subotu, 19. siječnja u OKC-u Palach.

Zvučna kulisa

U 20-ak godina postojanja, Lightning Bolt je revolucionizirao noise rock u nesagledivim razmjerima. Njihove nezaboravne svirke, odnosno ludilo koje ih inspirira kao i neposredna interakcija s publikom nalik je »taktici«, koju je prvi koristio Dan Deacon, a zatim i brojni drugi poslije njega. Na vrlo sličan način, uradci ovog dvojca oduvijek su kaotični, razorni i bučni do granice uništenja najotpornijeg seta zvučnika. Posljednji, i dalje aktualan, šesti po redu studijski album pod nazivom »Fantasy Empire«, na svojevrstan način otpušta sve kočnice konstantnog pritiska u glazbenom smislu.

 Lightning Bolt

Lightning Bolt

– Svaki udarac bubnja, svaki riff, zvuče mnogo opipljivije i stvarnije nego ikada prije. Lightning Bolt su Brian Chippendale na bubnjevima i vokalu te Brian Gibson na bas gitari. Napad na zvučna osjetila zakazan je za subotu, 26. siječnja u zagrebačkom klubu Močvara, stoji u najavi Distune Promotiona.

All Our Sins

Priča o bendu Cold Snap započela je u proljeće 2003. U proteklih 15 godina prošli su uduž i poprijeko ne samo regiju nego i dobar dio Europe svirajući s relevantnim imenima žanra poput Pro-Pain, Dead By April, Limp Bizkit, Soulfly, Disturbed, Blind Guardian, Darkest Hour, Suicide Silence, Hypocrisy, Iced Earth. Dodamo li na popisu i nastupe na festivalima poput Wacken Open Air, Metal Camp, Metal Fest, Metal Days, Sun Valley Metal fest priča postaje još veća. Upravo žive svirke potvrda su neosporne kvalitete benda, a vjerna fan baza raste iz nastupa u nastup.

Cold Snap

– Ne sumnjamo da će tako biti i u Rijeci gdje dolaze na krilima novog, četvrtog po redu albuma »All Our Sins« kojeg i promoviraju. Nikad žešći, »All Our Sins« koji je izašao ove godine za najveću europsku metal izdavačku kuću, Arising Empire/Nuclear Blast još je jedna stepenica više za Cold Snap. Svojim pristupom, bilo snimanju ili na nastupu pokazuju ozbiljnost čiji uspjeh podupire duboko ukorijenjeno prijateljstvo pun poštovanja, pozitivne kolektivne energije i kreativnosti, kažu »distuneovci« dodajući kako su posebni gosti promocije bend MBurns koji su tekuću godinu otvorili s novim, drugim po redu albumom »More To Life Than This«. Metal okupljanje na rasporedu je u petak, 15. veljače u OKC-u Palach.

MBurns

Ljubljana-Zagreb-Rijeka

Tko čeka taj i dočeka. Krilatica koja se može primijeniti na bend The Strange. Naime, punih trinaest godina vjerna publika, ali i glazbena kritika čekala je novo izdanje nakon hvaljenog albuma »Nights of Forgotten Films«. Svojevrsna supergrupa predvođena Chrisom Eckmanom dolazi u Rijeku u subotu, 23. veljače u Pogon kulture predstaviti novi studijski album »Echo Chamber«.

Mare MILIN

Indie rock, americana, garage rock, baroque pop i alter-country samo su neke od alternativnih pop/rock žanrova koje se provlače kroz novi album. The Strange danas čine Chris Eckman te članovi bendova The Bambi Molesters i My Buddy Moose.

– Precizno zaokružen, filmski atmosferičan, s povremenim dozivanjem Leeja Hazlewooda, Scotta Walkera, Van Dyke Parksa, Burta Bacharacha i Toma Waitsa u sjećanje, dodatnu energiju ‘Echo Chamberu’ dale su i lijepe gitarske melodije, bogato razgranana brass sekcija, te topla produkcija Antonija Gramentierija koji trenutno slovi za jednog od najcjenjenijih producenata i gitarista talijanske mlađe generacije. ‘Echo Chamber’ snimao je i miksao Phill Brown, koji je u preko 30 godina karijere radio s imenima kao što su Talk Talk, Dido, Robert Plant, Roxy Music, Bob Marley…, kažu u Distune Promotionu i za kraj dodaju: »No to nije sve, uskoro i neka nova imena«.

Ulaznice

Ulaznice za sve navedene programe dostupne su u Dallas music shop Rijeka, Croatia Records Rijeka, Dirty old shop Zagreb te u sustavu Entrio.

Komentari

komentara