Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo je dodijeliti titulu počasnog građanina Paulu Bruceu Dickinsonu, pjevaču svjetski poznatog teškometalnog sastava Iron Maiden, ocijenivši kako je on to priznanje zaslužio svojim angažiranjem tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Britanskom bi umjetniku ovo priznanje trebalo biti uručeno 25. studenog kada se očekuje njegov dolazak u Sarajevo.
Gradsko vijeće zapravo je prihvatilo prijedlog sarajevske udruge umjetnika Concept Media čiji su članovi u obrazloženju podsjetili kako je Dickinson u prosincu 1994. godine tijekom opsade Sarajeva zajedno s još tri svoja glazbenika održao koncert u tom gradu. Bio je to posljednji u nizu koncerata u okviru turneje kojom je promoviran album »Balls to Picasso«.
Borna Filic/PIXSELL
– Bio je to koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko tko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. Ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti trenuci mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći sjećati i tog koncerta, navodi se u obrazloženju prijedloga za dodjelu nagrade.
Scream for me Sarajevo
Koncert je kasnije opisan u u dokumentarnom filmu »Scream for Me Sarajevo« režisera Tarika Hodžića koji je dobio brojne nagrade. Upravo će taj film večeras s početkom u 21 sat u sklopu petog Impulse Festivala  imati ekskluzivnu projekciju u riječkom Art-kinu Croatia. Gosti ekskluzivne projekcije su redatelj filma Tarik Hodžić i producent Adnan Čuhara koji će nakon završetka filma uz moderiranje filmskog kritičara Dragana Rubeše odgovarati na pitanja publike. Ulaznice po cijeni od 20 kuna dostupne na blagajni kina ili putem sustava ulaznice.hr. Članovi Filmskog kluba za ulaznicu moraju izdvojiti 10 kuna.

Komentari

komentara