Nova, 9. klupska sezona programa »Distune vam predstavlja« bit će otvorena 12. rujna koncertom legendarnog češkog post hardcore/metal benda Lvmen.

Prošlogodišnji povratnički album »Mitgefangen Mitgehangen« riječkoj će publici predstaviti u OKC-u Palach.

Post-metal/post-hardcore bend osnovan 1995. u Pragu, poznat je po velikom utjecaju na formiranje mnogih bendova iz ovoga ili sličnih žanrova od kojih neki i dan danas sviraju.

– Osebujnim klavijaturama, brutalnim rifovima, vrištećim/pjevnim vokalima, virtuznim bubnjevima, glasovnim semplovima iz 60-ak filmova (ponajviše češkog redatelja Františeka Vláčila koji je postao i njihovim zaštitnim znakom), prekrasnim vizualima, Lvmen predstavlja vrlo moćan kolektiv, prožet težinom Nurosisa, matematički metaliziranim ritmom Isisa, silovitošću Swansa, i žalobnim prizvukom Slintovog »Spiderlanda«, ističu organizatori koncerta.

U svega nekoliko godina postojanja i traženja, Lvmen je 1998. i 2000. godine objavio prva dva albuma na labelu Day After Records (»Lvmen« i »Raison D’etre«) kojima je, pogotovo na nastupima, publiku inspirirao jednako uspješno kao i njihovi američki uzori.

Ponajviše zbog osobnih nesuglasica i egzinstencijalnih razloga, bend se povukao na neko duže vrijeme, sve do 2006. godine kada je objavljen »Mondo«. Iako su tim te albumom »Heron« iz 2008. postigli zapažen uspjeh, 2011. u prometnoj nesreći smrtno je stradao njihov gitarist Dada nakon čega su se ponovo povukli u osamu.

Njihov zadnji nosač zvuka, objavljen u ljeto 2017. godine, pod nazivom »Mitgefangen Mitgehangen«, što u prijevodu znači: »Ono što se započne, treba se završiti«, dostojan je svojih prethodnika i ponovo pokazuje Lvmenovu snagu da se nosi s osobnim tragedijama; vrlo je atmosferičan, ujedno mračan i agresivan, melankoničan i sjetan.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u Dallas music shopu Rijeka te u sustavu Entrio. Cijena će im na ulazu, na dan nastupa, biti 60 kn.

Komentari

komentara