Legendarni češki post hardcore/metal bend Lvmen otvara novu, 9. klupsku sezonu programa »Distune vam predstavlja«.

Na koncertu 12. rujna u OKC-u Palach, pridružit će im se prijateljski bend Tomáš Palucha.

Prošlogodišnje uskrsnuće benda obilježio je sjajni povratnički album »Mitgefangen Mitgehangen«, s kojim dolaze i do Rijeke. Osebujne klavijature, brutalni rifovi, vrišteći/pjevni vokali, virtuozni bubanj, glasovni semplovi i prekrasni vizuali – sve je to Lvmen.
Lvmen možemo najbolje okarakterizirati kao post – metal/post –hardcore bend osnovan sad već davne 1995. u Pragu. Osebujnim klavijaturama, brutalnim rifovima, vrištećim/pjevnim vokalima, virtuznim bubnjevima, glasovnim semplovima iz 60-ak filmova (ponajviše češkog redatelja Františeka Vláčila, koji je postao i njihovim zaštitnim znakom), prekrasnim vizualima, Lvmen uistinu predstavlja vrlo moćan kolektiv, prožet težinom Neurosisa, matematički metaliziranim ritmom Isisa, silovitošću Swansa, i žalobnim prizvukom Slintovog »Spiderlanda«.

 

U svega nekoliko godina postojanja i traženja, Lvmen je 1998. i 2000., objavio svoja prva dva albuma na labelu Day After Records – »Lvmen« i »Raison D’etre« – kojima su, pogotovo na javnim nastupima, koje možemo smatrati legendarnima, jednako uspješno inspirirali publiku, kao i njihovi američki uzori. Iako su sa »Mondom« (2006.) i »Heronom« (2008.) postigli zapažen uspjeh, 2011. u prometnoj nesreći smrtno je stradao njihov gitarist Dada, pa se ponovo povlače u osamu.
Prošlogodišnji povratak na scenu uz novi album pod nazivom »Mitgefangen Mitgehangen«, što u prijevodu znači: ono što se započne, treba se završiti, dostojno je poput svojih prethodnika vratio Lvmen u fokus alternativnih zbivanja. Album ponovno pokazuje Lvmenovu snagu da se nosi sa svim osobnim tragedijama: vrlo je atmosferičan – ujedno mračan i agresivan, melankoničan je i sjetan.

Društvo na turneji im prave prijatelji iz benda Tomáš Palucha. Klasična muzička priča dvojice prijatelja koji na živim nastupima pozivaju publiku da im se pridruže u improvizaciji, na stageu. Ubrzo stječu reputaciju vrlo interesantnog benda koji ipak zaokružuje postavu i odlaze u studio. Novo oformljena postava zaokružila je osnovnu muzičku ideju pa ih se sa pravom počinje uspoređivati sa bendovima poput Eartha, Grailsa pa i Godspeed You! Black Emperora. Prelazeći preko svih žanrovskih klišeja i pravila, uvijek tražeći novi zvuk i pristup, Tomáš Palucha uspješno izbjegava vezivanje uz jednu određenu glazbenu kategoriju i uspjeva na živim nastupima okupiti što različitiju publiku. Ove godine izdaju svoj drugi album pod nazivom »Čaro«, koji je izdan nedavno u produkciji Day After Recordsa.

Tomáš Palucha

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u Dallas music shopu Rijeka i u sustavu Entrio dok će cijena na ulazu biti 60 kuna.

Klupska koncertna sezona Distune vam predstavlja u proteklih je osam sezona u gradu na Rječini ugostila pregršt bendova praktičkih sa svih kontinenata. Kvaliteta i različitost u žanrovskom izražavanju glavne su odlike programa od kojih se izdvajaju imena poput: Jarboe, The Underground Youth, Algiers, Acid Mothers Temple, Wovenhand, Tav Falco, KK Null, Grant Hart, Chinawoman, Pick A Piper, Orcehstra of Spheres…

Komentari

komentara