Dubioza kolektiv održat će veliki samostalni koncert u pulskoj Areni u petak, a kao specijalni gosti nastupit će beogradski S.A.R.S.

Dva regionalno najjača imena nastupit će prvi put u ovom prostoru i označit će jedan od najvažnijih glazbenih događaja ljetne sezone u Hrvatskoj, a sve će se odigrati u, po mnogima, najljepšem otvorenom koncertnom prostoru u ovom djelu Europe gdje Dubioza i S.A.R.S. pripremaju gotovo četiri sata programa.

Nastup u pulskoj Areni je jedno od rijetkih koncertnih pojavljivanja Dubioze Kolektiva u Hrvatskoj ove godine, pa je vijest o najavljenoj svirci odjeknula po cijeloj zemlji. Britki i angažirani tekstovi zapakirani u glazbenu mješavinu hip hopa, reggaea, duba i rock zvuka, kombinacija su koja je Dubiozi priskrbila domaće, ali i međunarodne fanove, a nerijetko ih se smatra glasom Bosne i cijelog Balkana. Stoga ne čude nastupi na najvećim europskim festivalima kao što su Roskilde, Sziget, Eurosonic, Paleo, EXIT, ali i rasprodani koncerti u beogradskoj areni, zagrebačkom Domu sportova te najvećim dvoranama od Vardara do Triglava. Na svoj šaljiv način bend je publiku pozvao u Arenu videom koji se može pogledati na Youtubeu.

Nakon apsolutnog uspjeha albuma »Apsurdistan« ovaj bosanskohercegovački bend nastavlja s albumom »Happy Machine« objavljenim prošle godine, a s gotovo dva i pol milijuna pogleda na YouTube kanalu, posebno se izdvojila pjesma »No Escape (from Balkan)«. Koncert u pulskoj Areni bit će još jedna prilika za proći kroz nisku hitova koji su im zacementirali poziciju jednog od najatraktivnijih bendova današnjice, a na popisu su svakako »Firma Ilegal«, »Blam«, »Oni dolaze«, »Recesija«, »Kokuz«, »Domaćica«, »Tranzicija« ili pak »Volio BiH«. Uoči pulskog koncerta razgovarali smo s dečkima iz benda o politici, humoru, obožavateljima i ritualima.

Prijelazni rok u politici

Dakle, Valter se nije vratio, kao u vašoj pjesmi, samo je papa Franjo došao u Sarajevo i poslao neke prilično pomirljive poruke. Kako vi gledate na to?

– Dobar je Njofra. Problem pomirljivih poruka izrečenih u Sarajevu je što su pale na gluhe i nepomirljive uši lokalnih političara koji su se čudom čudili kako je moguće da se oni voze u audijima A8, a papa u »tamo nekom običnom autu«. Čim su polili vodu za Franjom, nastavili su po starom…

Da možete, koga biste u BiH doveli od svjetskih političara da bude premijer ili predsjednik?

– To pitanje otvara realnu mogućnost da se, i u politici, i među političarima, napravi sistem prijelaznog roka kao u nogometu, pa da vlade za ogromne svote novca otkupljuju političare jedne od drugih. Vidi se mogućnost da trenutno najbolji europski centarfor Yanis Varoufakis pojača redove njemačkog bundes prvaka na čelu s kapetanicom ekipe Angelom Merkel. Zvijezde u našem regionu su definitivno Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović. Obojica znaju »podvaliti loptu« i jednim »lažnjakom« mogu riješiti utakmicu.

Humor je vrlo važan element vaših pjesama, ali nastaje li on spontano ili se ponekad morate siliti da složite nešto što će zvučati smiješno?

– Nikada nisam čuo da je neka provala ili vic nastao tako što je autor sjedio za tastaturom i uz nadnaravno naprezanje moždanih stanica napisao dobru zajebanciju. Provala dođe uvijek iz internog zajebavanja u raji, a izvjestan napor se mora učiniti da bi se od toga napravila pjesma ili tekst. Čak i Borisu Dežuloviću viceve iz kavane u 2 ujutro ispriča Kožo. ‘Ko viceve ispriča Koži, i dalje nije utvrđeno.

Napišete li i snimite li ponekad nešto iza čega zapravo ne stojite sto posto, nego ste dodali u pjesmu jer vam je tako došlo, bez razmišljanja ili je pak dobro sjelo da se rimuje?

– Mislim da samo pravi profesionalni »pisatelji« pjesama, koji pišu po narudžbi, mogu kalkulirati s njenim sadržajem. Mi u trenutku kada radimo pjesmu stojimo iza njenog sadržaja sto posto. Naravno, ne ispadnu sve pjesme dobre. S vremenom se vidi koje su dobre, a koje baš i nisu.

Poslije Istre, dan pauze

Jesu li »Brijuni« doista nastali na Brijunima na kojima ste dosta puta gostovali?

– Nažalost, pjesma je nastala kod Brane kod kuće, na selu, bez sunca, vina i šuma mora u pozadini. Nastala je u okolici Sarajeva, duboko u kontinentu. Pjesma je inspirirana stvarnim trilateralnim sastankom koji se tih dana dešavao na Brijunima, ali i našim posjetom Brijunima, kada smo imali koncert u okviru programa Ulysses teatra. Iskustvo koje smo imali na Brijunima nam je pomoglo da pjesmu lako napišemo, jer smo u glavi imali slike stvarne lokacije.

Često ste u Istri pa me zanima kako biste iz svoje pozicije opisali ovu regiju s njenim adutima, i ali manama?

– Prije smo puno češće svirali u Istri, koja je jedna od regija koja nas je kao bend prihvatila u samom početku. U zadnje vrijeme sviramo jednom godišnje kod vas i svaki put se radujemo prolasku kroz Učku. Ove godine smo posebno naloženi zbog Arene, ali i zbog susreta s prijateljima s kojima se duže vrijeme nismo stigli vidjeti. Jedina mana Istre je što se svaki put prejedemo, a poslije toga i najstrašnije napijemo. S vremenom smo naučili da nikada ne zakazujemo koncert dan poslije svirke u Istri.

Je li se dogodilo kada da vam je netko viknuo kao u onoj pjesmi Hladnog piva »Dajte, zapjevajte nešto ljubavno«?

– Takav slučaj nam se još uvijek nije dogodio. Nama najčešće prije početka koncerta raja horski uzvikuje »Svirajte pičke!«

Obrana stavova

Imate brdo obožavatelja, ali jeste li se ikada susreli i sa svojim »osporavateljima«, s nekima kojima su smetale vaše poruke?

– Nikada se nismo sreli s »osporavateljima« zato što su to izmišljena bića iz roda trolova, koja žive duboko u bespućima interneta, iza sedam servera i iza sedam proxija i nikada se ne materijaliziraju u stvarnom životu.

Koja vam je bila najneugodnija situacija da ste morali braniti stavove iz pjesama?

Braniti vlastite stavove uvijek je ugodna situacija.

Imate li neki ritual prije samog koncerta ili jednostavno izađete i raspalite?

– Svi u bendu su jako praznovjerni i postoji ritual koji je obavezan prije svakog izlaska na binu. Svi stanu u krug, drže se za ruke i tri puta u sebi šapnu »samo da prodamo karte da pokrijemo troškove«. Poslije toga se pije napitak od vrućeg kozjeg mlijeka u kojem su se kuhali: kadulja, krila od šišmiša, dvije žlice meda i tri dlake s lijevog muda od jednoroga. Također svi moraju paziti da prije koncerta prvo navuku lijevu čarapu.

Komentari

komentara