Popularni bosanskohercegovački bend Dubioza Kolektiv predstavio je svoj prvi dokumentarac nazvan »Film za djecu i odrasle«.

Režiju filma koji je moguće pogledati na Youtubeu potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i redatelj koji je radio na filmovima »10 minuta« i »Belvedere« Ahmeda Imamovića, »Sevdah za Karima« Jasmina Durakovića te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.
– Film je jednim dijelom direktno vezan uz nastajanje i snimanje novog albuma »Pjesmice za djecu i odrasle« pa je bilo logično da se film zove »Film za djecu i odrasle«. Za one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da ne spada pod »roditeljsku pažnju« tako da ga mogu slobodno gledati. I dva, tri puta ako hoće, poručili su članovi Dubioze.
U prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva gledatelje uvodi njezin član Brano Jakubović rečenicom: »Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija…«

Iz dokumentarca tako možemo doznati da to nije film koji se bavi samim postankom benda, već prije svega priča priču o stvaranju njihovog zadnjeg albuma, o tome kako su nastale suradnje s gostima na materijalu, kako je došlo do podrške Slovenskom konopljinom socialnom klubu i još puno zanimljivih situacija. Pored dokumentarnih snimki rada u studiju, film donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze iz kojih se saznaje i kako je sama grupa nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili te kako su im se putovi počeli isprepletati i prije službenog nastanka.

Ideja za film je nastala slučajno: Dubioza je htjela snimiti video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške koji su im dijelom bili inspiracija za album »Pjesmice za djecu i odrasle«.

Kada je snimljeni materijal vidio njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba napraviti dokumentarni film, i tako je nastao »Film za djecu i odrasle«.

Filmom se željelo i pokazati kako Dubioza Kolektiv funkcionira te kako funkcionira kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

»Film za djecu i odrasle« započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara riječima: »Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.«

Komentari

komentara