U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog filma (DHF), na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU) 20. lipnja održat će se masterclass glazbenika Darka Rundeka, koji u svom opusu ima i zapažena ostvarenja filmske glazbe.

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glazbenika i filmskih skladatelja osim petnaestak studijskih i live albuma, niza kazališnih i radijskih režija, glazbe pisane za kazališne predstave i epizodnih uloga odigranih na filmu, Darko Rundek kao autor prepoznatljivog zvuka potpisuje i filmsku glazbu u petnaestak različitih produkcija.

Rundek je radio glazbu za filmove u regije, a od početka 90-tih najviše u hrvatskim ostvarenjima

Prvi angažman dobio je u »Orlu« Zorana Tadića (1990.), nakon čega je najviše surađivao s redateljima svoje generacije sa studija na Akademiji dramske umjetnosti – Snježanom Tribuson u igranim filmovima »Tri muškarca Melite Žganjer« (1998.), »Crna kronika ili dan žena« (2000.) i »Ne dao bog većeg zla« (2002.).

Surađivao je i sa Silvestrom Kolbasom na dvama dokumentarcima »Sve o Evi« (2003.) i »Ratni reporter« (2011.), oba u produkciji Factuma Nenada Puhovskog, koji ga i kao redatelj angažira u cjelovečernjem dokumentarcu »Generacija’68« (2016.) za koji je osvojio Zlatnu arena za glazbu.

Za svoje su ga filmove pozivali i autori mlađe generacije, poput Dražena Žarkovića (»Novogodišnja pljačka«, 1997.), Filipa Šovagovića (»Pušča bistra«, 2005.) i animatorice Irene Jukić Pranjić (»Ornament duše«, 2011.).
Soundtrack u višestruko nagrađivanoj animiranoj adaptaciji Ćopićeve »Ježeve kuće« (2017), u režiji Eve Cvijanović, donosi mu i nagradu za najbolju filmsku glazbu na prošlogodišnjim Danima hrvatskoga filma.

Rundek će polaznike masterclassa upoznati sa specifičnostima kreiranja muzike za film u usporedbi (i usporedo) s kantautorskom i kazališnom praksom.

Ugostit će i autore s kojima je uspješno surađivao, Nenada Puhovskog, Silvestra Kolbasa, Irenu Jukić Pranjić i Vesnu Biljan Lončarić, koji će govoriti o konkretnim filmskim projektima, međusobnoj suradnji i cjelokupnom procesu oblikovanja zvuka na filmu i njegova združivanja sa slikom.

Zainteresirani za radionicu prijavljuju se do 10. lipnja na e-mail: vanda@danihrvatskogfilma.net.

Ovogodišnji, 27. Dani hrvatskoga filma održat će se u Zagrebu od 16. do 20. lipnja, a za nagrade će se natjecati 63 filma, odabrana između njih 259 prijavljenih.

Darko Rundek (Zagreb, 1956.) karijeru je počeo 70-tih kao pjevač i gitarist, a kasnije i kao autor, skladatelj i frontmen zagrebačkog benda Haustor. U to je vrijeme završio režiju na zagrebačkoj Akademiji za dramsku umjetnost i režirao nekoliko kazališnih i radio drama.

Devedesetih odlazi u Pariz gdje uglavnom radi glazbu za kazališne drame, a 1997. izdaje svoj prvi solo album »Apokalipso« na kojem je sudjelovalo 30-tak glazbenika. Poslije drugog albuma (»U širokom svijetu«), u Francuskoj počinje raditi i snimati »Ruke« s nekoliko glazbenika što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar.

Komentari

komentara