Ciklus Furioza nastavio je svoj niz furioznih izvođačica koje će svojim nastupima pokrenuti puls grada te u sklopu programskog pravca Kuhinja do 2020. godine učiniti Rijeku još kvalitetnijom prijestolnicom kulture.

Američka kantautorica Chelsea Wolfe sinoć je prvi je put nastupila u Rijeci, u sklopu europske turneje kojom promovira prošlogodišnji album »Hiss Spun«, a valja istaknuti da je riječki koncert njen jedini nastup u regiji.

Događaj je s pravom premješten s Trsatske gradine u sam centar grada, na Trg riječke rezolucije, jer je broj posjetitelja nadmašio očekivanja organizatora. Naime, karta za nastup Chelsea Wolfe prodana je, prema njihovim procjenama, u oko 600 primjeraka što je slučaj koji u Rijeci, kada su u pitanju strani izvođači, nije često zabilježen u proteklih 20 godina.

Foto Vedran Karuza

Na koncert su pristigli brojni Riječani, no našlo se i mnoštvo posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske, poput Varaždina i Zagreba, a bilo je i gostiju iz Italije i Slovenije.

Na ugodno popunjenom Trgu riječke rezolucije gdje se te sparne ljetne večeri ipak dalo disati, furiozni je događaj započeo žestoko i beskompromisno, nastupom belgijskog benda Brutus. Tročlani bend nastupio je kao predgrupa i u svom četrdesetminutnom setu okupio veći broj ljudi nego što ih stane na rasprodan koncert u Palachu. Svojom fuzijom punka, metala i hardcorea ovaj belgijski trojac zagrijao je publiku, a posebno je impozantna bila bubnjarica i pjevačica Stefanie Mannaerts koja je energičnom svirkom i jakim vokalom uzela veći dio pažnje premda je cijeli bend djelovao kao uigrana i moćna punkerska mašina.

RIJEKA, 01. 08. 2018. - Koncert Chelsea Wolfe, Trg rijeèke rezolucije   SNIMIO: VEDRAN KARUZA

RIJEKA, 01. 08. 2018. – Koncert Chelsea Wolfe, Trg rijeèke rezolucije SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Po izlasku na pozornicu sa svojim tročlanim bendom, Chelsea Wolfe odmah je dala do znanja da je s novim albumom »Hiss Spun« pomalo mijenja smjer kretanja što se tiče instrumentalnog dijela, dok je vokalno učvrstila svoju poziciju na underground sceni iz koje polako ali sigurno izlazi. Jedan od pokazatelja spomenutog svakako je bio i ovaj nastup koji je privukao broj posjetitelja karakterističan za gradove veće od Rijeke. S dramatičnom i sirovom podlogom basa i gitare, igrom svijetla i sjene, započela je pjesmom »Vex« koja se nalazi na njezinom zadnjem albumu, dok se ostatak nastupa većinom temeljio upravo na novim numerama.

Bilo je tu i nešto starijih uspješnica poput »Color of Blood« i hita »Feral Love« na kojem je Wolfe konačno spustila gitaru te pokazala zavidnu razinu svog raskošnog glasa, što je publika pozdravila posebnim aplauzom. Wolfe je inače samozatajna i ne govori puno između pjesama pa se čini da se njen stil i način komunikacije s publikom najviše očituje preko njezinog rada, odnosno pjesama koje žanrovski graniče s gothic rockom, industrialom i eksperimentalnom glazbom, uz nezaobilazne elemente elektronike.

RIJEKA, 01. 08. 2018. - Koncert Chelsea Wolfe, Trg rijeèke rezolucije   SNIMIO: VEDRAN KARUZA

RIJEKA, 01. 08. 2018. – Koncert Chelsea Wolfe, Trg rijeèke rezolucije SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Jedna od posljednjih pjesama prije bisa bila je »The Calling« za koju je nedavno snimljen i spot, a publika je i u tom slučaju pokazala da itekako prati rad američke kantautorice. Za bis se nije trebalo dugo čekati, a započeo je pjesmom »16 Psyche«, također s albuma »Hiss Spun«. Koncert je završio uz nezaobilazne zahvale pjevačice publici, ali isto tako i gromoglasan aplauz i povike okupljenih njoj i bendu jer su unijeli dio kvalitetne raznolikosti koja je Rijeci potrebna.

 

Komentari

komentara