Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP priredila je u ljetnom vrtu Filozofskog fakulteta koncert Darka Rundeka, sada već legendarnog kantautora koji je u povodu 20 godina samostalne karijere nedavno izdao remaster čuvenog albuma »Apokalipso«. Sada se on zove »ApoCalypso«, kao kovanica propasti svijeta (apokalipse) ali i veselog karipskog ritma – calypsa.


Uspjevši izmaći tmastim oblacima i kasnijem prolomu oblaka, Rundek je sa svojim bendom izveo desetak bezvremenskih pjesama – »Djevojke su se obukle za van«, »Uajdalalaj«, »More more«, »Ruke«, »Ay Carmela«, »ApoCalypso«, »Šuvar i varivo« i druge.

Denis LOVROVIĆ
Bila je to lijepa večer u novootkrivenom ambijentu Filozofskog fakulteta, na kojem je Rundek nekad davno nekoliko godina studirao, prije negoli je upisao i diplomirao režiju na Akademiji.

Denis LOVROVIĆ
– Sada prije svega radimo turneju ApoCalypso Now, tu smo malo citirali Francisa Forda Coppolu, a tim njegovim filmom. »Calypso« kao taj karipski ritam, bitan je dio ove nove kovanice naslova trostrukog diska. Okupio sam bend u kojem je pola ljudi s kojima sam već ranije radio i druga polovica s kojima nisam radio i pripadaju mladoj generaciji zagrebačkih muzičara. Mislim da je važno da se te dvije generacije sretnu u kreativnom susretu koji je zasad jako plodan, ugodan i veseo, rekao nam je Darko Rundek i dodao:
– Prvi je koncert bio na beogradskom Tašmajdanu gdje je bilo 9 tisuća ljudi. U Zagrebu smo prošlog tjedna bili na vrlo posjećenom INMusic festivalu. Dugo smo se pripremali, radili smo i na mizansceni, na scenskoj postavci, na koreografiji, svjetlu i na videu koji taj nastup prati. Tako da je to muzičko-scenski projekt, koji je, čini mi se, pripremljeniji i domišljeniji nego bilo koji dosad, kaže on.
Taj je novi trostruki CD sastavljen od »ApoCalypsa«, zatim »U širokom svijetu« produciranog 2000. godine, te dosad neobjavljenih pet pjesama s Haustorima, koje je Rundek osnovao prije 40 godina – pod naslovom »Dovitljivi mali čudaci«.

Denis Lovrović

Darko Rundek i potpis na gips

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP, uz Rundekov koncert, objavili su poslovno izvješće i rezultate za 2016. prema kojima je je HDS ZAMP  za raspodjelu članovima osigurao 88.2 milijuna kuna autorskih naknada što je za 4,46 posto više nego u prethodnoj, 2015. godini.
Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec istaknuo je i kako je, uz troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno 124.3 milijuna kuna.

Denis Lovrović
Rekordni iznos raspodijeljen je, prema količini emitiranja i izvođenja njihovih pjesama, na 102.357 domaćih i svjetskih autora i nositelja autorskih prava čija su se djela slušala u Hrvatskoj prošle godine.

Denis Lovrović
Služba je tijekom prošle godine evidentirala više korištenja i obradila izvedbe 238.595 glazbenih djela, a sva su ona ukupno izvedena više od 7,4 milijuna puta.

Komentari

komentara