Nastupom irske grupe God Is An Astronaut u odlično ispunjenom Pogonu kulture na Sušaku preksinoć je započelo peto izdanje Impulse Festivala, manifestacije koju organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a koja uz moto »glazba je posvuda« promovira Rijeku kao urbanu klupsku sredinu.

Irski velikani instrumentalnog post-rocka u Rijeci su nastupili prvi put, dan nakon koncerta u ljubljanskom Kinu Šiška, u sklopu europske turneje na kojoj predstavljaju hvaljeni deveti album »Epitaph«. Riječ je atmosferičnom nosaču zvuka inspiriranom obiteljskom tragedijom što ga čini najmračnijim i najosobnijim albumom u njihovoj karijeri. Osim novim materijalom, bend koji je na sceni od 2002. godine i zasluženo nosi titulu jedne od najboljih svjetskih instrumentalnih skupina, slušatelje je počastio i nezaboravnim uspješnicama s ranijih albuma.

Foto Marko Gracin

U njihovom koncertu uživala je mnogobrojna publika koja je, sudeći po reakcijama, dobro upoznata s njihovim repertoarom. Prvi veći klupski koncert ove sezone u Rijeci, ujedno i prvi ovojesenski koncert u Pogonu kulture, privukao je glazbene sladokusce i brojne riječke glazbenike kojima su se Irci predstavili u najboljem svjetlu. Energičan nastup na kojem su izveli i nezaboravne uspješnice s ranijih albuma bio je popraćen posebnom rasvjetom tako da su, posjetitelji, baš kao što je bilo i najavljeno, mogli uživati u pravom audiovizualnom spektaklu. Iako pretjeran pa možda čak i nepotreban, ali svakako efektan i pomno razrađen, light show u kombinaciji s, na trenutke meditativnom i hipnotizirajućom, a na trenutke agresivnom i eksplozivnom glazbom bio je sveopći napad na osjetila.

Rijeka 14.10.2018. Fokus koncert pogon kulture grupa god is an astronaut Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin

Peti Impulse Festival traje do 10. studenoga, a ovog tjedna publici nudi dva programa. U sklopu edukativnog segmenta festivala u četvrtak će u Book caffeu Dnevni boravak biti održana prezentacijska radionica Vibrabox pod vodstvom Valenta Samardžije i Tina Đudajeka, dok će dan kasnije riječki kantautor White on White uz pratnju benda na Marini koncertno predstaviti debitantski nosač zvuka »Out of nowhere«.

Foto Marko Gracin

 

Komentari

komentara