Svi oni koji u 2017. godinu namjeravaju ući na riječkom Korzu, sigurno već dobro znaju da će je dočekati s popularnim splitskim kantautorom Zlatanom Stipišićem Gibonnijem i tri riječka benda. Program najluđe noći započet će u 21.45 kada će na pozornicu stati riječka trojka Iz@ i Borgie, dok će oko 22.15 pred publiku na Korzu stati još jedan riječki sastav, En Face. Za 23 sata planiran je početak nastupa glavne zvijezde novogodišnje noći – Zlatana Stipišića Gibonnija. Nakon njega, oko 1 iza ponoći, publiku će zabavljati popularni riječki bend Belfast Food.


Kakvim će se repertoarom predstaviti na novogodišnjem dočeku, po čemu će pamtiti 2016. i što ih očekuje u novoj godini, otkrili su nam Izet Medošević (Iz@ i Borgie) i Erik Malnar (Belfast Food).
Što pripremate za nastup na riječkom dočeku 2017. godine?
MALNAR: To će biti koncert u našem stilu, ono zbog čega nas obično zovu za takve zabave. To znači: brzo, energično, svirka koja poziva na ples, pjevanje i veselje. Ovisi i koliko će publike stajati pred nama u to gluho doba.
MEDOŠEVIĆ: Mi smo za novogodišnju noć pripremili set-listu čistokrvnog rokenrola. Svirat ćemo stvari s albuma »Granulo je sunce«, ali i nove pjesme koje su nastale u zadnjih godinu dana. Uglavnom, čut će nas se do Grobnika.

Znojni prostori

Belfast Foodu ovo neće biti prvi nastup na riječkom dočeku, dok Iz@u i Borgijama hoće. Kakva su vam općenito iskustva, što kao posjetiteljima, što kao izvođačima, s dočecima na Korzu? Sjećate li se nekog posebno?
MALNAR: Do sada smo u Rijeci za doček svirali 1998. i 2005. godine. Ovaj zadnji nastup je bio nakon Novih fosila i bilo je zabavno gledati ih izbliza. Rajko Dujmić je bio najzabavniji.
MEDOŠEVIĆ: Mi kao grupa više volimo manje, znojne prostore, ali možemo i mi svirati na Korzu. Možemo mi i na Mjesecu!
I jedni i drugi ove ste godine objavili nosače zvuka. Glazbeni portal SoundGuardian album »Očekivanja« Belfast Fooda uvrstio je među najbolja izdanja ove godine. S druge strane, glazbeni portal Ravno do dna album prvijenac Iz@a i Borgija »Granulo je sunce« uvrstio je na popis dvadeset najboljih domaćih i regionalnih albuma 2016. godine. Što to znači za vas?
MALNAR: Ne znam što to može značiti. Da nam se spot zavrtio na HRT-u 10 dana za redom za vrijeme ručka ili u 20 sati subotom kao što je to nekada bilo, to bismo osjetili u povećanom interesu i većem broju koncerata. S obzirom na to da to nije tako, taj epitet na tom portalu malo znači.
MEDOŠEVIĆ: Lijepo je biti prepoznat, pogotovo od Ravno do dna. To je portal koji uistinu prati sva glazbena događanja i ima ukusa da ne miješa kruške i jabuke. Tamo su Zoran Stajčić i ostala ekipa koji imaju legitimitet.

Jak igrač

Kad je glazba u pitanju, po čemu ćete pamtiti 2016. godinu?
MALNAR: Ove godine smo proslavili 20 godina zajedničkog sviranja i rada te izdali album »Očekivanja«. To je dovoljno da pamtimo ovu godinu.
MEDOŠEVIĆ: Godinu na izmaku pamtit ću po razvoju domaće alter scene koja se konačno počela nametati kao jak igrač. Od kantautorskih do hard core izvođača. Nova generacija grize.
Kakvi su vam planovi za 2017.? Što nam pripremate za godinu koja je pred nama?
Malnar: U siječnju 2017. nastupamo na Zagrebačkom festivalu s pjesmom »Oblak«. Nakon toga nastavit ćemo uobičajenim ritmom nastupa i izmišljanja novih pjesama kao i načina da postanemo popularni i trulo bogati.
MEDOŠEVIĆ: Ja s Borgijama pripremam novi album koji smo već sastavili i koji neće biti kantautorskog karaktera kao »Granulo je sunce«, već pravi sirovi, živi, znojni rocknroll. Tekstualno se držim slične poetike, ali ne namjeravam snimati dva jednaka albuma. Svaki album mora imati svoju prepoznatljivu sliku. I tako će i biti. Svim svojim sugrađanima u novoj godini želim para i zdravlja! Ostalo ćemo lako…

Komentari

komentara