Američka inovativna kantautorica upečatljiva glasa Jesca Hoop, čiji se izričaj opisuje kao eksperimentalni folk-rock s elektroničkim utjecajima, nastupa večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture.

 

U premijerni posjet Hrvatskoj dolazi na krilima novog albuma »Memories Are Now« izdanog za Sub Pop Records, etiketu koja je lansirala Nirvanu, Soundgarden, Mudhoney, a izdaje albume izvođača kao što su Sebadoh, Fleet Foxes, Mogwai, Metz i Mark Lanegan.
Dodaje se da novi album s originalnim minimalističkim pjesmama, buja energijom i životnim iskustvom, emocionalnom dubinom i temama koje variraju od mitskih do intimnih. Album je producirao Blake Mills koji je surađivao s Fionom Apple i Alabama Shakes. »Songs of Old« i »The Coming« progovaraju o religiji, pjesma »Pegasi« govori o dolasku do sloma, »The Lost Sky« je dinamična i nervozna pjesma o napuštanju…

Kritika album »Memories Are Now« hvali, govoreći da njezine pjesme odlikuje goli zvuk koji je sveden na gitaru, puno ritma i prostora za razvitak, ali je i pun ideja kao i glazbenog nemira. Počela je pisati glazbu s 14 godina, a posljednji album slovi kao kruna Jescine karijere koja traje više od desetljeća.
Njezin mentor iz ranijih dana Tom Waits glazbu joj opisuje kao novčić s četiri strane, kazavši da je Jesca Hoop kao ‘stara duša, crni biser, dobra vještica ili crveni mjesec’.

Od debitantskog albuma »Kismet«, pa »Hunting My Dress«, »The House That Jack Built« ili albuma »Love Letter For Fire« koji je snimila u duetu sa Sam Beamom (Iron&Wine), njene pjesme vuku teme iz biologije, prirode i čovječanstva zrcaleći se u njenom umirujućem glasu.

Na turneji po Južnoj Americi nastupala je s Peterom Gabrielom, a nastupala je i s imenima kao što su Eels, Andrew Bird, Punch Brothers i Elbow.

Komentari

komentara