Udruga Prijatelji urbane kulture Rijeka, ili skraćeno PUK kako su uostalom i poznati široj riječkoj javnosti, proteklih je dana obilježila dvije uspješne godine postojanja i opstanka. Na zatvaranju još jedne PUKPUK sezone u petak će u Životu nastupiti bečka grupa M185 i riječki bend Trade.

M185, odličan izdanak noise/indie rock škole devedesetih čiji su učitelji bili Dinosaur Jr., Built To Spill, R.E.M. i Sonic Youth, postoji od 2005. godine. Široj austrijskoj javnosti predstavili su se 2011. godine drugim albumom »Let The Light In« za kojega su dobili i nagradu Amadeus. Aktualni album »Everything Is Up« s 12 pjesama objavili su za nezavisnu izdavačku kuću Siluh Records. Kako bi se u potpunosti zaokružio doživljaj glasnih devedesetih, koncert će otvoriti lokalni grunge mladići, grupa Trade koja postoji od kraja 2014. godine. Saul Janušić, Armin Basha, Mateo Rožić i Erik Martinčić kao uzore navode Nirvanu, Pearl Jam, Alice In Chains, Red Hot Chili Peppers, Joy Division, The Velvet Underground i druge. Ulaznice se u pretprodaji prodaju u Dallas Music Shopu i klubu Život po cijeni od 30 kuna. Na dan koncerta, na ulazu, cijena ulaznica iznosit će 40 kuna. Početak svirke zakazan je za 22 sata.

A buduće planove otkrivaju »pukovici« Bernard Blašković, Goran Boneta i Vanja Sedlanić.

Naša je najskuplja karta

PUK slavi dvije godine kontinuiranog rada. Što je obilježilo te dvije godine?

BERNARD: Udruga PUK nastala je na »ruševinama« Kluba Place u Ružićevoj, u kojem smo krenuli s organizacijom koncerata dok još PUK nije bio ni u planu, tako da smo u posljednje dvije godine promijenili dva kluba u kojima smo organizirali koncerte. Prošle sezone je naše utočište bio Tunel, a ove smo odlučili koncerte raditi u Životu. Tko zna gdje ćemo biti sljedeće sezone! Od prve sjednice udruge do danas u Rijeku smo doveli mnoga strana imena koja na svjetskoj indie sceni nešto znače ili će tek značiti, sklopili mnoga prijateljstva s bendovima, ali i pružali priliku lokalnim bendovima da otvore za strane goste.

Koliko je koncerata iza vas, što ste naučili, koliko je krvi i znoja iza svega što ste potpisali, a koliko je zapravo i osobnog zadovoljstva da se ipak nešto pokreće?

VANJA: Prvenstveno smo naučili da je organizacija koncerata volontiranje za neke više ciljeve, jer ako se želi raditi kultura osuđen si na »minus«. Udruge ne bi niti bilo da nije Grad Rijeka u početku pristao na sufinanciranje našeg programa, no s vremenom se ta podrška ponešto smanjila, a i s obzirom na financijsko stanje u državi, ona dosta često kasni. Prilikom organizacije koncerata uvijek bude stresno i neizvjesno, jer smo svjesni da ćemo na kraju upravo mi platiti najskuplju kartu, budući da se s riječkom publikom nikada ne zna. Na kraju, kada koncert završi i kad vidimo da je Rijeka sve jača na koncertnoj karti Europe, kad nam se bendovi zahvaljuju i rado ponovno vraćaju, kada nam riječka po difoltu zahtjevna publika zahvaljuje, onda ti ipak nije žao vremena, truda i novaca.

Kad je opet neki PUKPUK?

Pred riječku publiku uglavnom dovodite mlade europske sastave. Kako riječka publika reagira, je li se već naučila što očekivati od koncerata s vašim potpisom?

GORAN: Polako, ali sigurno tabamo put ka rekogniciji. Već se počelo događati da srećemo ljude po vani koji pohode naše koncerte pa nas pitaju: »Kad je opet neki PUKPUK?«. Definitivno na svakom koncertu imamo sve više posjetitelja, i tko zna, možda jednog dana ne budemo u minusu (smijeh). Do sada nismo razočarali niti publiku niti bendove. Kucnimo u drvo i nadajmo se da će tako i ostati.

Kakvi su planovi za budućnost, što pripremate u nastavku?

GORAN: Živi bili pa vidjeli. Pri organizaciji koncerata smo vrlo spontani i ako se ne »poklopi« da dobijemo neki bend koji i sami slušamo, uporno preslušavamo sve ponude dok nam se nešto ne svidi, pa držimo fige da će se svidjeti i Rijeci. Budući da svi članovi udruge imaju svoje poslove i ovo radimo čisto »iz gušta«, nastaviti ćemo se truditi dok možda to jednom ne postane i nešto više od toga. U svakom slučaju se zahvaljujemo svima koji nas podržavaju i prepoznaju naš trud. Vidimo se na PUKPUK koncertima!

Komentari

komentara