Miljenici riječke publike, Krešo i Kisele kiše, na ovogodišnjem je Ri Rocku slavili su u prvoj od tri glavne kategorije kad su demo bendovi u pitanju, naime proglašeni su Bendom desetljeća.

Prošli vikend zaslužili ste nagradu za najbolji demo bend desetljeća? I kakav je osjećaj, nije malo biti demo bend desetljeća?
– Istina. Nije malo bit’ bend desetljeća. Ta spoznaja trenutačno osvijesti čovjeka i pokaže mu zapravo koliko je star. I dok su neki ganjali karijere u firmama i postajali direktori svemira, mi smo vrijeme trošili na muziku i pred kraj godine umjesto božićnice dobili priznanje za demo bend desetljeća i uz to još dobili i super vrijednu nagradu. Sve je to dosta motivirajuće i dokaz da se sav taj naš trud isplatio i bio prepoznat od struke i publike.

Pravo osvježenje

Što općenito kažete na novi koncept Ri Rocka i pokretanje nagrade Ri Rock Kipić?
– Super. Svaka čast ljudima koji su se toga sjetili. Već neko vrijeme je sve to išlo po nekoj šabloni, a ovo sad je pravo osvježenje. Mislim da je zabavno za publiku, a i za bendove zanimljivo i motivirajuće. Samo nek’ tako nastave.
Što za vas predstavlja Ri Rock?
– Dobra prilika da se pokažu novi bendovi. Događaj na kojem sretneš ljude koje nisi vidio sto godina, a znaš ih još iz rane mladosti. Jedan od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj, a i šire, te tradicija koja se zahvaljujući ljudima iz udruge Ri Rock te njihovom trudu i entuzijazmu održala već 40 godina. Dao Bog da nam i unuci išli na Ri Rock.
A. SAŠKA MUTIĆ
Sutra nastupate u Pogonu kulture, uz Valtera koji svira Parafe, Po’ metra crijeva i Pankrte. Što pripremate za taj nastup?
– Za subotu smo spremili udarni presjek naša tri albuma. Svirat ćemo i 2-3 pjesme s nadolazećeg albuma i po prvi put ćemo izvesti obradu koja će se naći na istom jer je to već postala tradicija da na svakom albumu imamo po jednu obradu. Uz sve to normalno i pregršt pirotehnike. Uglavnom, tko dođe – bit će centriran i bolji nego prije.

Čekamo da zatopli

Iza vas su tri albuma »Još ti nije kasno«, »Još ti nije jasno da ti nije kasno« te »U potrazi za bijelim zecom«, a krajem 2017. u povodu 10 godina postojanja, objavili ste i live album u riječkom Palachu »Četvrta simfonija«. Inspiracije ne nedostaje?
– Istina. Inspiracije i vizija imamo za izvoz.
Koliko god su vaši tekstovi zabavni i zafrkantski, oni zapravo progovaraju i o društveno važnim temama?
– Pričamo većinom o stvarima iz svakodnevnog života pa tako znamo ponešto reći i o takvim temama trudeći se pritom da sve to bude ironično kakvi smo zapravo i sami.
A. SAŠKA MUTIĆ
Na live albumu našle su se i dvije nove pjesme »Dalibor« i »Bože čuvaj Hrvatsku, odo’ ja u Njemačku«. Kad će četvrti album? Spremate li kakvo iznenađenje za publiku?
– Čekamo da malo zatopli. U proljeće bismo trebali ući u studio tako da bi album prije ljeta mogao biti gotov. Imamo već dosta gotovih novih pjesama, a na nekima će se pojaviti i zanimljivi gosti tako da i sami jedva čekamo da čujemo kako će sve to zvučati.

K’o u vojsci

Bend postoji deset godina, no svi ste puno duže u svijetu glazbe. A zapravo ste mala čerga, sedmero muzičara, kako izgledaju putovanja na koncerte, kako probe?
– Potrpamo se u kombi pa na naplatnim kućicama skužimo da nam fali jedan član i dosta opreme. I dalje to nalikuje na maturalno putovanje virtualno-tehničke škole za futuristiku i dizajn. Probe su već ozbiljnije. Tu naša kreativnost stvarno dolazi do izražaja, pogotovo ako se dogodi da smo svi na probi. Tada Nikola Janeš svira terce, a Krešimir Kunda nas postrojava k’o u vojsci.
Po čemu ćete pamtiti ovu godinu?
– Po tome što ćemo zbog nje prvi put imati vlastitu opremu i prostoriju. Za čovječanstvo mala stvar, ali nama stvarno puno znači.
Što još možemo očekivati od vas u sljedećoj godini?
– Novi album, makar jedan spot. Za početak travnja imamo dogovorenu svirku u Dublinu, a na to možda nadovežemo još koji grad na »otoku« kao što su Cork i London, no za to još čekamo potvrde organizatora. Nakon albuma naravno ide promo turneja po Hrvatskoj i okolici, koliko nam to poslovi dopuste, pregršt divnih melodija i pametnih tekstova na njemačkom te pred kraj 2019. godine jedan veliki koncert na riječkom Korzu gdje ćemo u suradnji s pravim muzičarima napraviti jedan audiovizualni spektakl kakvog još u cijeloj državi, a i šire nije bilo.

Komentari

komentara