Nakon odličnih reakcija publike na objavljivanje glazbe iz prvog hrvatskog i jugoslavenskog znanstveno-fantastičnog filma »Gosti iz galaksije«, riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends priprema novo vinilno iznenađenje: glazbene radove Dejana Kršića, domaćeg dizajnera, profesora na splitskom UMAS-u i pokretača legendarnog Arkzina, koji će početkom rujna imati 30-ak godina čekanu premijeru.

 

Među kolekcionarima iznova aktualnog ex-jugoslavenskog i hrvatskog elektroničkog i synth-pop zvuka NEP ili Nova Evropa znano je ime, a zbog svoje prvobitne naravi kasetnog samizdata predmet je i urbanih legendi.

Efikasan medij

NEP, kao jedan od najzanimljivijih umjetničkih i multimedijskih projekata regionalne scene, oformljen je 1982. godine u Zagrebu kao neformalni art-kolektiv s nizom pridruženih i povremenih suradnika. Pokretač Dejan Kršić aktivni je sudionik tadašnjih progresivnih gibanja u izučavanju povijesti umjetnosti, medija i glazbe, a najbliži suradnici bili su mu Gordana Brzović, redateljica i umjetnica iz Zagreba, Jane Štravs, slavni slovenski fotograf skupina Laibach i Borghesia, te Jovan Ćulibrk, danas svećenik i slavonski episkop Srpske Pravoslavne Crkve.

Jane Stravs
– Nastavljajući se, ali i tvoreći je, na tradiciju domaćeg underground zvuka koji je u vrpcama našao efikasan medij umjetničke produkcije i distribucije glazbe, Dejan Kršić sa suradnicima je u okviru multimedijalnog kolektiva NEP objavio niz radova eksperimentalne i tape-glazbe, držeći se slobode i teorije cut-upa i field recordinga. Manje je poznato kako je NEP u svojoj fazi iz druge polovice 1980-tih producirao i klasičnu pop glazbu – radiofoničnu, plesnu i otvorenu diskotekama i DJ-ima, objašnjavaju Leri Ahel i Željko Luketić iz diskografske kuće Fox & His Friends koja za ovu priliku priprema sveobuhvatnu prezentaciju NEP-ovog multimedijskog naličja.

Grafička mapa

Ovog će mjeseca tako biti objavljen najavni 12” maksi-singl s pjesmom »Decadance« koja je izvorno nastala 1989. i nikada nije objavljena. Na poleđini singla dodana je moderna reinterpretacija naslovne pjesme koju potpisuje član skupine Snuff Crew, znan kao Snuffo. Prvih 100 primjeraka vinilnog maksi-singla dolazi u posebnom izdanju za kolekcionare te sadrži ekskluzivni strip suradnika američkog Marvel Comicsa, hvaljenog domaćeg ilustratora Miroslava Mrve.

Ostatak naklade u svijetu distribuiraju Clone Records iz Nizozemske i Fat Beats iz SAD-a. Singl »Decadance« najavljuje album »POP NOT POP« koji će biti i grafička mapa s odabranim radovima NEP-a: kolažima, fotografijama i memorabilijama nastalih pod utjecajem Andyja Warhola, Williama Burroughsa i Bryona Gysina. Izlazak albuma na kojem će gostovati i Anja Rupel iz slavne synth-pop skupine Videosex, planiran je za početak sljedeće godine, u izdanju Fox & His Friends.

Komentari

komentara