Legenda američkog folk rocka Paul Simon najavio je u ponedjeljak da će se oprostiti od pozornice nakon posljednje turneje, poslije 50 godina karijere.

Sa 76 godina, nekadašnji član legendarnog dua Simon & Garfunkel, počet će seriju koncerata u Europi i Sjevernoj Americi 16. svibnja, u kanadskom Vancouveru.

Simon je izvijestio kako ozbiljno pomišlja na mirovinu otkad je u prosincu 2017. umro jedan od njegovih gitarista Vincent N’Guini.

»Volio bih otići zahvalivši se svima onima na svijetu koji su me došli čuti kako nastupam zadnjih 50 godina«, napisao je glazbenik u poruci obožavateljima.

Paul Simon oprostit će se nastupom u Londonu, 15. srpnja.

Već je najavio kako bi mogao nastaviti svirati nakon oproštajne turneje ali samo sporadično kao podršku stvarima do kojih drži, poput borbe za zaštitu okoliša.

Simon je prvo s kolegom Artom Garfunkelom postao jedan od glasova generacije 60-ih, glazbeno smirujućim ali politički angažiranim melodijama.

Simon & Garfunkel proizveli su niz uspješnica poput »Bridge over Troubled Water«, »The Sound of Silence« i »Mrs. Robinson«, originalni soundtrack filma »Diplomac«.

U solo karijeri Simon je pridonio oblikovanju glazbenog žanra »world music« albumom »Graceland« 1986., na kojem su sudjelovali glazbenici iz Južnoafričke Republike.

Komentari

komentara