Američki metal divovi, grupa Mastodon objavili su album »Emperor Of Sand«, njihovo sedmo studijsko izdanje koje će koncertno predstaviti i u Zagrebu 16. lipnja.
Koncept albuma vrti se oko priče o putniku pustinjom koji je osuđen na smrt, a inspiraciju su članovi benda vukli iz osobnih tragedija u kojima su članovi njihovih obitelji i bliski prijatelji oboljevali od raka. »Na kraju svega lik umire i biva spašen« objašnjava Brann Dailor, bubnjar grupe i dodaje »radi se o borbi s rakom, kemoterapijama i svime što bolest vuče sa sobom. Nisam htio biti doslovan, ali sve je unutra, može se čitati između redaka.«

»Emperor Of Sand« sadrži ukupno 11 pjesama u kojima se, već tradicionalno za Mastodon, za vokalom smjenjuju Dailor, Brent Hinds i Troy Sanders. Jedina dva gosta također su se prihvatili mikrofona, a riječ je o Scottu Kellyju iz Neurosisa i Kevinu Sharpu iz Brutal Trutha. Za miks pultom studija u Kennesawu i Los Angelesu sjedio je legendarni producent Brendan O’Brien s kojim su već surađivali na kultom izdanju »Crack The Skye«.

 

Album su najavila tri fantastična singla »Sultan’s Curse«, »Show Yourself« i »Andromeda« dajući naslutiti da je pred publikom jedno od najvećih Mastodon izdanja koje se može mjeriti s remek djelima poput »The Hunter« i »Leviathan«. Kreativno i svirački grupa se još uvijek isporučuje rafale glasnih riffova i teških kompleksnih ritmova ukorjenjenih u sludgeu i progu, ali s izraženim melodičnim dionicama i iskoracima u puno žanrovskih smjerova.
Mastodon su, u svojoj sedamnaestoj godini još uvijek jedan od najimpresivnijih metal bendova na svijetu. Nagrađivani, uvažavani, praćeni od vjerne vojske fanova, a istodobno izvan mainstreama i iznad poimanja kulta. Kako su neki novinari zgodno primjetili – ono što je »Igra prijestolja« (za koju su radili muziku i pojavili se kao statisti u par scena) za TV, to su Mastodon za metal.

U zagrebačku Tvornicu kulture, u kojoj su 2015. imali jedan od najboljih gradskih koncerata godine, bend se vraća u petak, 16. lipnja na jedini regionalan nastup turneje.
Ulaznice su u prodaji po cijeni od 150 kn. Ukoliko ih ostane, na dan koncerta ulaznice će biti dostupne po 180 kn.

Komentari

komentara