Tamara Dorčić, Kruno Kukuljan, Ivan Ujević i Vladimir Tomić, odnosno riječki bend Moskva doista ima razloga za zadovoljstvo.

Ove godine objavili su drugi nosač zvuka »Lovesexdistortion« i potvrdili da su i dalje miljenici kritike – album se našao na nekoliko relevantnih lista najboljih izdanja objavljenih u 2015. Razlog više za zadovoljstvo krije se i u činjenici da su proteklih godinu dana imali brojne zanimljive svirke, a šlag na torti zasigurno će biti prvi nastup na tradicionalnom dočeku Nove godine na otvorenom u srcu Rijeke.
Prvi put nastupate na riječkom dočeku Nove godine. Nervozni? Što ste pripremili za riječku publiku i goste?
KRUNO: Pripremili smo presjek albuma  »Poligraf« i »Lovesexdistortion«, te ćemo, što nam je posebno drago, po prvi puta predstaviti nekoliko novih pjesama koje će se naći na našem novom albumu.
IVAN: Nismo nervozni, ma to nas svih veseli i radujemo se svirci za doček. Zagrijat ćemo riječku publiku rock hitovima, s oba albuma, i Kruno, zaboravio si spomenuti, svirat ćemo još »čvršće« svaku stvar. Vidimo se!
TAMARA: Nedavno smo baš na Korzu svirali na sedamdesetom rođendanu Radio Rijeke, tako da nam je to bila svojevrsna generalna proba. Prostor nam je poznat i nismo nervozni, naprotiv, jedva čekamo…
VLADIMIR: …a kao i svaki put dosad, uši slušatelja nećemo poštedjeti distorzije i mikrofonije! U četrdesetak minuta kojih imamo na raspolaganju nećemo niti jedne sekunde držati figu u džepu, kao da ne postoji sutra!

Nek’ oru gitare

 

Riječki doček na Korzu je žanrovski šarolik, uz vas nastupaju i Hladno Pivo, te Neno Belan i Fiumensi. Kako ti izvođači kotiraju kod vas? Odnosno tko vam je zvukom najbliži?
TAMARA: Hladno pivo je daleko doguralo od Bubašvaba, Neno Belan i Fiumensi su jedni od jačih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni i to zasluženo. Žanrovski možda nismo bliski, ali smo iskreno počašćeni što ćemo biti dio baš ove postave na dočeku 2016.
VLADIMIR: Možda će se ovo činiti kao da imam niske standarde, ali upravo suprotno – samo neka oru gitare!
Iza vas su dva albuma, još je aktualan »Lovesexdistortion« koji odlično prolazi kod kritike. Jeste li očekivali takvu reakciju?
TAMARA: Naučeni smo da ne očekujemo ništa. Svakako, drago nam je što smo u milosti glazbenih kritičara. Čini se kako su nas čak malo i razmazili. Bez obzira na reakcije, mi slijedimo svoj put  i uživamo u cijelom procesu.
VLADIMIR: Završili smo s očekivanjima. Opustili smo moždane vijuge i odvrnuli potencijometre. Radimo dok ne osjetimo da je sve sjelo na mjesto. Vjerojatno se to neće nikad dogoditi i koliko god možemo, na tome ćemo ustrajati i tragati. Najgore je postati zadovoljan samim sobom, e onda je tek gotovo.
Surađujete s Matejem Zecom iz GIS studija, a ulogu u nastajanju albuma imao je i Vlado Simcich Vava. Koliko su vam ti savjeti pomogli i zapravo koliko ste možda i tvrdoglavi u slijeđenju vlastitog glazbenog instinkta?
VLADIMIR: S njima raditi je pravi gušt! Uvijek točno znamo što hoćemo, kakav zvuk gađamo, a Matej nas lako pročita i razumije, a s obzirom na svoje iskustvo i znanje, još lakše to ostvari i istakne. Znaš, kad god smo u studiju, uvijek je malo napeto, stisnuto, jer znaš da si sniman, crvena lampica gori… al’ on svoju skuliranost i opuštenost zna prenijeti i na nas. Vava nam od prvih dana daje vjetar u leđa i vjeruje u ovo što radimo, i ne prestaje!

Radimo na trećem djetetu

 

U radijskom hitu »Svijet je naš« gostuje Ivan Dečak iz Vatre. Kako je došlo do te suradnje?
KRUNO: Možda najbolje da Vlado odgovori na ovo pitanje s obzirom da odgovara na njega u svakom intervjuu, a čini mi se da su mu jednom prilikom unutar jednog intervjua postavili čak dvaput isto pitanje.
VLADIMIR: Samo ti izbjegavaj… hahaha. Uglavnom, nije moglo biti jednostavnije, napravili stvar, snimili demo, poslali mu mejl, pristao je odmah i ostalo je povijest!
Čini li vam se da se riječka scena malo probudila u zadnje vrijeme? Kako biste vi oslikali riječku scenu i gdje vidite Moskvu u budućnosti?
IVAN: Već opasno radimo na našem trećem djetetu, i do sad smo zadovoljni sa svime što se događa u i izvan benda, osim što bi voljeli imati više svirki. Svi volimo ovo što radimo, to nas zabavlja i nije nam problem biti ustrajan u tome i ne bojimo se budućnosti benda.  Drago nam je da se riječka scena probudila i da se svira, jer Rijeka to zaslužuje, ali bi i publika trebala pokazati više interesa za rock.
KRUNO: Mislim da riječka scena nikad i nije zaspala. Jednostavno nekad pojedini izvođači budu prepoznati od publike i kritike, a nekad ne. U Rijeci je uvijek bilo i bit će kvalitetnih glazbenika i autora u svim žanrovima, od jazza do ča-metala. Moskva će u budućnosti još više svirati i raditi.
VLADIMIR: Najviše spava interes za rock, ali i to je ok, činjenica je kako publika u defecitu i samo opada, veliki mediji ne pridaju puno interesa za mlade bendove, ali ne pada mi napamet se žaliti više. Ima jedna izreka iz tv serije, ne sjećam se više koje točno, a ide: »He who dares wins!«

Ustrajnost, inspiracija i hrabrost

 

Što je obilježilo 2015. u grupi Moskva? I što želite ispod bora za 2016. godinu?
IVAN: Dolazak Krunota u bend, koji se super uklopio, i uspješno predstavljanje zadnjeg albuma »Lovesexdistortion« po skoro cijeloj Hrvatskoj.
KRUNO: Iza nas je vrlo uspješna godina. Početak godine obilježio je izlazak već spomenutog albuma »Lovesexdistortion«.  U suradnji s Kristinom Barišić  snimili smo spot  za pjesmu »Zlatni dječak«, a nedavno smo izbacili i »Privid«, peti, ujedno i posljednji singl s albuma kojime smo zaključali ovo poglavlje benda. Ove godine puno smo svirali i svakako bih izdvojio  nastup u predivnom Dubrovniku koji će nam svima, siguran sam, ostati u lijepom sjećanju. Možda i najveći uspjeh je činjenica da ne mirujemo i kroz cijelu godinu sviramo i pripremamo materijal za novi album.
TAMARA: Ispod bora nek’ nas dočekaju ustrajnost, inspiracija i hrabrost u obliku čokoladnih krafni!
VLADIMIR: Suzili smo fokus. Znamo što hoćemo i to ganjamo, a sama potjera je nekad uzbudljivija od cilja! Uuu može, može, krafna mi sad baš treba!

Komentari

komentara