Tvornica kulture potvrdila je još jedno zanimljivo koncertno gostovanje – 30. studenog svoju će mračnu elektroniku predstaviti finski bend K-X-P.

Finski inovatori K-X-P dolaze iz Helsinkija, a zbog njihovog stvaralaštva naziva ih se i anti bendom. Poznati su po bučnim, šamanskim, dijelom improviziranim live nastupima koji su praćeni repetitivnim i jako intenzivnim bubnjanjem.

U svom radu miješaju elektroniku, noise, rock, pa čak i techno i od svega stvaraju hipnotičke i minimalističke ritmove, što se može usporediti s djelima bendova kao što su Spacemen 3, Vangelis, This Heat, 23 Skidoo, Suicide i Neu! Poznati Q Magazine ovaj bend naziva savršenom sintezom disco šljokica i ispijanja alkohola, dok Pitchfork o njima piše kao o nevjerovatno ritmičnom bendu s paranoičnim dark disco melodijama.

2010. godine bend je objavio istoimeni album prvijenac K-X-P koji je nastajao kao test tijekom proba u studiju, a sve je naraslo u konzistentne trake i uobličeno u album. Prvi album donosi pozitivne kritike, turneje po Europi i Skandinaviji, ali ubrzo i EP “Easy” snimljen u pauzi između turneja. Drugi album “K-X-P II” izašao je 2013., a bend se okružio starom i analognom opremom, te snimao u tradicionalnim studijima i kinima.

Članovi benda 

K-X-P su Timo Kaukolampi (vokal, synthovi), Tomi Leppänen (bubnjevi), Ilari Larjosto (bubnjevi), Anssi Nykänen (bubnjevi) i Tuomo Puranen (bass).

Ulaznice u pretprodaji iznose 30 kn dok će na dan koncerta cijena biti 45 kn.

 

Komentari

komentara