Nova sezona u Pogonu kulture na Sušaku bit će otvorena 18. listopada prvom od dviju večeri novog riječkog festivala – Weekend Festa koji organizira Incognito Agency. Te večeri u Pogonu će nastupiti etno/world music grupe Kries i Kazan.

– Koncert večeri otvara grupa Kazan, world music bend iz Zagreba koji tradicijsku glazbu ovog dijela Balkana interpretira po svom guštu i ćeifu. Pritom nastoje osvježiti taj materijal, stare pjesme ogrnuti novim zvukom koji odražava individualne estetike članova benda kao i njihovu naklonjenost različitim žanrovima. Prvi album »Ružo« objavili su krajem 2018. godine za Geenger Records. Kries je sedmeročlani glazbeni fenomen koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Kries okuplja istomišljenike i zaljubljenike u glazbu s neuobičajenim pristupom stvaranju.

Njihove pjesme pronašle su mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim kompilacijama toga žanra, navode organizatori.

Samo hitovi

Drugog dana, u subotu 19. listopada, publika može očekivati potpuni urnebes: zvijezde večeri bit će poznati istarski glazbenik Alen Vitasovića i splitska grupa Kuzma & Shaka Zulu. Hitovi poput »Jenu noć«, »Ne moren bež nje«, »Gušti su gušti« očekuju se od poznatog Istranina čija glazbena karijera traje više od dvadeset i pet godina. Popularni je pjevač i instrumentalist pobijedio je na većini hrvatskih festivala, pet puta je nominiran za Porin koji je osvojio u kategoriji najboljeg debitanta, a može se pohvaliti i odlikovanjem Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobit doprinos kulturi Hrvatske.

Splitska rap-reaggae-dance-italo disco grupa Kuzma & Shaka Zulu osnovana je krajem 1993. godine, a zadnji singl !Nije more daleko« objavila je ovog ljeta. Posjetitelje u Pogonu kulture zasigurno će raspjevati hitovima kao što su »Prva liga«, »Lito ide mala«, »U mojoj ulici«, »Naloži do kraja emp3« itd. Za izbor glazbe na početku večeri i onu poslije nastupa bit će zadužen DJ Bonkač. Cijena jednodnevne festivalske ulaznice iznosi 70 kn, a na dan nastupa bit će 80 kn. Ulaznice su u prodaji u Dallas Music Shopu i u sustavu Entrio. Festivalske ulaznice po cijeni od 100 kn u ograničenom je broju moguće kupiti isključivo putem sustava Entrio.

Vatrogasci i PHC

Pored Weekend Festa najavljeno je još jedno uzbudljivo koncertno gostovanje u Pogonu kulture. U klub na Sušaku 26. listopad dolaze – Vatrogasci! Dok ih kritika naziva prvim hrvatskim raznožanrovskim sastavom, oni sami sebe s razlogom smatraju »bendom u službi naroda«. Prva »vatrogasna melodija« snimljena je krajem 1991. godine pod nazivom »Vatrogasac Mirko« te je u kratkom roku postala kultnim hitom domaće scene. Sve ostalo je povijest.

Nakon nekoliko uspješnih povratničkih koncerata diljem Lijepe Naše »vatrogasna zabava« napokon stiže i u Rijeku. Vatrogasci su najpoznatiji po obradama pjesama drugih autora te njihovom parodiranju, pretvarajući ih u ironične narodnjačke hitove, kritizirajući stanje u društvu i pozivajući na odmor od svakodnevnog kaosa. Uz obrade, snimaju i autorske skladbe: iza sebe imaju 12 studijskih albuma te jedan kompilacijski. Za vatrogasno veselje u Pogonu kulture najavljuju minimalno 120 minuta čistog ludila, no spremni su rokati i do jutra.

Predgrupa će biti najpoznatiji riječki žestoki pop sastav PHC, veterani regionalne scene, kultni underground bend koji u istom duhu kao i Vatrogasci sklada obrade raznožanrovskih svjetskih hitova kao što su »Neću platit kartu«, »Čašelomin« i »Enterčerge«. Cijena ulaznica za koncert u pretprodaji iznosi 60 kn, a na dan koncerta bit će 80 kn. Moguće ih je kupiti u The Beertiji, u Dallas Music Shopu te na web-stranici Entrio.hr.

 

Komentari

komentara