Kultna riječka grupa Grč sinoć je u Pogonu kulture na Sušaku koncertno predstavila novi nosač zvuka “Nek’ padaju glave”.

Kao i njihov nedavni zagrebački koncert, i ovaj je riječki zapravo bio dvostruki promotivni nastup jer su osim novog materijala koji u petak nažalost nije bilo moguće nabaviti u fizičkom obliku, Zoff i njegovi dečki ovom prigodom promovirali i vinilno reizdanje materijala »Sloboda narodu« iz 1987. godine, objavljeno u veljači za talijanskog izdavača.
Legendarni riječki bend koji na svome beskompromisnom umjetničkom izričaju uspješno ustraje već gotovo tri i pol desetljeća, na novom je materijalu radio dvije godine, u proširenoj postavi – s dvojicom gitarista i novim basistom koji su u snažnu i mračnu grčevsku zvučnu priču unijeli svježinu i dodatnu snagu.
Pjesme Grča u punom sjaju zablistaju na live nastupima, a tako je bilo i ovog puta. Pred ne baš pretjerano brojnom, ali vjernom i iskrenom riječkom publikom  Zoran Štajdohar Zoff (vokal), Zoran Kovač Kiss (bubnjevi), Orijen Modrušan Ori (gitara), Mišel Miškulin Miško (bas) i Igor Stevanović Stiv (gitara), održali su jednoipolsatni koncert koji je uključivao sve ključne elemente grčevskih nastupa – odličnu svirku i neizostavne ekspresivne performanse koji su sadržavali videoprojekcije, puno krvi i kasapljenje teleće glave itd.
Obzirom na to da je bila riječ o promotivnom koncertu, na repertoaru su im većinom bile nove stvari kao što su: »Označen u masi«, »Ministar«, »Gospodari moći«, »Bogovi«, »Totalna kontrola«, »Srp i čekić«, »Grč (u vašem tijelu)«, »Sveta Krv«, »Stršljen«, »Nek’ padaju glave«. Aktualne i provokativne, zapravo – vječne socijalno-političke teme koje Grč glazbeno obrađuje žešće, čvršće i jače nego ikad, riječka je publika dočekala s oduševljenjem. S druge strane, na albumu “Sloboda narodu” nalaze se pjesme: “Noćas se Beograd pali”, “Još ima krvi”, “Crne rukavice”, “Ja i sloboda isti smo”, “Krv je moje svjetlo i moja tama”, “Nož u mojoj ruci” i “Sloboda narodu”.
Kombinirajući poznat, stariji materijal i nove pjesme, Zoff i njegova četvorka stvorili su odličnu kombinaciju prepoznatljivog zvuka i tema u kojima su krv i borba za slobodu vječno prisutni. Na repertoaru su im se našle i pjesme “Sloboda izlazi u javnost”, “Životinja” i “Teške čizme na nogama slobode”, a među publikom su najbolje prošli “hitovi” – “Noćas se Beograd pali”, “Crne rukavice” i “Krv je moje svjetlo i moja tama” u čijoj se izvedbi bendu pridružio Predrag Šegota Šegi.

Komentari

komentara