Sredinom prošlog mjeseca svjetlo dana ugledao je album »Oriental Chillstronomy« riječkog DJ-a i producenta Daltona Trance Teleporta.
Nakon trake »Gaza« koja je dio kompilacije »Ethneomystica vol. 8«, izdavačka kuća Mystic Sound Records, jedan od najvećih chill labelova na svijetu, prepoznala je snažnu aktivističku poruku novog Daltonova albuma. Riječki DJ zadovoljan je što kroz glazbu može svoje stavove i razmišljanja podijeliti s ljudima diljem svijeta i to kao umjetnički i aktivistički izričaj.


– Vrijeme je da prestanemo samo gledati i prihvaćati primitivne društvene vrijednosti. Svaki pojedinac, pa tako i ja, može u okviru svojeg djelovanja preuzeti odgovornost i usmjeravati kretanje društva. Suludo je, ali i znakovito, da se na našim vijestima ne spominju prosvjedi u cijeloj Francuskoj ili revoluciju u Čileu, za Excharxiju u Ateni prosječan gledatelj vijesti i dnevnika nikad nije čuo. Svojim trakama nastojim povezati te svjetove i pokazati da smo isti, da imamo ista stremljenja i potrebe; čovjek je čovjek bez obzira na kojem je dijelu svijeta. Glazba poništava neprirodne granice, bile one političke, rasne ili kulturološke, rekao je Dalton govoreći o tome koliko je i zbog čega društveni aktivizam bitan za njega.

Libanonska umjetnica

Traka »Hand of sand« podržava Rožavu, a naslovna traka inspirirana je revolucijom u Libanonu i na njoj gostuje libanonska umjetnica Rô Là Soül.

– S njom sam se upoznao prije dvije godine na festivalu SanDance u Beirutu. Ro je umjetnica i aktivistica, a revolucija u Libanonu samo je zakotrljala suradnju. Rô je snimila glas na prosvjedu u centru Beiruta, otkrio nam je.

Na albumu se nalazi osam ethnic tribal skladbi koje su provjerene na dancefloorovima diljem svijeta, a uz izdanje u digitalnom formatu, album je može pronaći i na CD-u.

– Veliko priznanje za mene je poziv da budem dio čuvenog Shankra Festivala, a posebno iskustvo doživio sam na partyju u Bejrutu gdje mi je glasoviti umjetnik Safi iz Kaira odao priznanje za odličan etno zvuk Bliskog istoka, a ujedno i za odvažnost što sam utjelovio svoju viziju orijentalnog zvuka baš na Bliskom istoku, otkrio nam je Dalton.

Promocija u Tunelu

Kako doznajemo, publika odlično reagira na njegovu glazbu.

– U Europi je ethnic tribal zvuk mističan i primamljiv, a na Bliskom istoku publika s velikim oduševljenjem prihvaća takav zvuk, pogotovo ako dolazi od Europljana, rekao je.

Izlazak albuma obilježit će turneja koja zasad uključuje Zürich, Atenu, Moskvu, Dubai, Beirut, Beograd, Zagreb, Rijeku te festivale u Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj. Riječka promocija albuma bit će u Tunelu 15. veljače kada će uz Daltona nastupiti još dvojica dva glazbenika: Roko Pečarić na buzukiju i Goran Grgurev na perkusijama.

– Za tu se prigodu priprema kaleidoskop sastavljen od world music, dub, psybient i chillgressive zvuka uz živu svirku buzukija i perkusija riječkih glazbenika Roka Pečarića i Gorana Grgureva. Drago mi je što će Rijeka imati priliku čuti nešto posebno, zaključio je Dalton.

 

Komentari

komentara