Paradise Lost, legendarni britanski metalci, poznati kao pioniri death/doom metala, sinoć su ponovo, po četvrti put pohodili Zagreb.

Ovog puta nastupili su u Vintage Industrial Baru u Savskoj, koji je već za nastupa predgrupe, njemačko – britanskog projekta Lucifer, bio sasvim pristojno ispunjen.

Majstori iz Halifaxa na ovoj turneji promoviraju novi, četrnaesti po redu studijski album “The Plague Within”, doduše, u nešto izmijenjenom sastavu, jer je bubnjara Šveđanina Adirana Erlandssona (Cradle of Filth, At The Gates), na ovoj turneji zamijenio Finac Waltteri Väyrynen. Zanimljivo je da je zamjenski bubnjar rođen 1994. godine, između dva po mnogima najlegendarnija izdana albuma Paradise Losta – “Icon” i “Draconian Times”. Te su godine, inače, Paradise Lost stariji poklonici imali priliku gledati u Ljubljani.

Izostanak stalnog bubnjara, publika, pa niti najvjerniji fanovi nisu mogli zamijetiti jer vrhunska interpretacija nije izostala, dok je posebno dominirao sinoć izuzetno raspoloženi pjevač Nick Holmes. Nick je bio sve samo ne “mračnjak” kakav zna biti, pa je komunicirao s publikom, čak i zbijao šale.

Fenomenalni solo gitarist Greg Mackihtosh je promijenio frizuru – umjesto savršeno oprane kose sad ima dreadlockse, no to nimalo nije utjecalo da svoje duge i upečatljive gitarističke dionice odsvira savršeno. Jedino što ovog puta nije imao ventilator koji mu je dosad redovito davao “vjetrić u kosi” i micao je sa znojnog čela. Sada ovu funkciju čini – bandana.

Paradise Lost su koncert otvorili s “No Hope In Sight” s novog albuma, nastavili s “Widow” sa znamenitog “Icona” iz 1993., a prava zabava u posve ispunjenoj dvorani Vintage-a za publiku je počela s “Erased”.

Da im je stalo do poklonika svih generacija, Paradise Lost su pokazali nizajući svoje poznate hitove, među njima se čak našao i “Gothic” iz 1991. koji više niti ne uobičavaju svirati na svim koncertima. Našla se tu i nezaobilazna “Enchanment” s “Draconian Timesa” iz 1995., kao i “As I Die”.

Novi su album predstavili sa šest pjesama. “The Plague Within” je nešto teži album od ostalih i predstavlja njihov “povratak korijenima”. Zagrebačka publika je i nove pjesme odlično prihvatila, pa nitko nije ozbiljno shvatio prijedlog Nicka Holmesa, kad je najavio seriju novih pjesama, da mogu otići na šank, ako im bude dosadno.

Cijeli koncert, nakon 80-ak minuta odlične svirke Paradise Lost su zatvorili s ultimativnim hitom “Say Just Words” što uvijek i čine na svim koncertima.

U svakom slučaju dolazak na koncerte Paradise Losta mogu biti pun pogodak i za one koji ne prate previše njihovu dugu karijeru. Sviraju, naime, od 1988. godine i samo se možemo ponadati da ćemo ih kroz godinu, dvije ponovo gledati u Hrvatskoj.

Komentari

komentara