Šest novigradskih parkova pretvoreno je u koncertne pozornice, gdje su se održali festivali Park@ i Parkfest.

Glazba svih izričaja, žanrova i formi zavladala je novigradskim parkovima i ulicama u kasnim popodnevnim satima, a od ove godine dnevni dio Parkfesta postao je zaseban festival nazvan Park@ (Parket), dok je festival Parkfest bio veliko finale višesatnog programa, gdje su nastupile grupe Dogma, Kojoti i Jonathan.

U organizaciji udruge »Mokar prst«, oba festivala ponudila su pregršt sadržaja – od dječjih predstava preko zvučnih instalacija, audio-vizualnih performansa do koncertnih nastupa. Jer, novooformljeni, ali istovremeno Parkfestu sestrinski festival Park@ želi spojiti ljude, vrijeme i prostor, u jednom novom obliku uživanja u glazbi u parkovima, koji su u ovom slučaju postali pomalo nekonvencionalni, ali istovremeno vrlo prisni »dnevni boravci« koji posjetiteljima nude kulturne i zabavne programe.

Zvuk kao lekcija

Sve je krenulo s programom za najmlađe, nazvanim Park@ 4 Kids – predstavom »Priča o zvuku« Kazališta Mala scena u Parku mladih. Ova predstava ispituje, ali želi i potencijalno pomaknuti granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike. Ova predstava, kako navode autori, je jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja, zvučne percepcije – svjetova koji nas okružuju, drugih i drugačijih, ali i sebe samih. Autori i redatelji su Nora Krstulović i Vedran Peternel, za zvuk i oblikovanje zvuka zadužen je Vedran Peternel, a scenografiju potpisuje autorski kolektiv SKROZ.

Foto Manuel Paljuh

Parkfest Novigrad – 175th Day of the Year, 24.06.2017., snimio Manuel PALJUH

Glazbeni entuzijast, producent i DJ Igor Cvitković priredio je u Parku Giovannija Rainisa ambijentalno zvučnu instalaciju Music 4 Trees, a uz zvuke suvremene minimalističke opere Phillipa Glassa »Einstein on the Beach« u Parku ribara krenuo je program Music Box in Glass, gdje se prizor gotovo nadrealno asocirao na scenu iz kakvog filma – posjetitelji su na ležaljkama uživali u glazbi i u opuštajućem pogledu na novigradski Mandrač, a sve to uz degustaciju vina novigradskih vinara.

Istovremeno, po novigradskim ulicama su svirali razni glazbenici, a u Parku Giovannija Rušnjaka krenulo je putovanje svjetskom glazbenom baštinom, uz koncert sastava Atma Mundi Ensemble. Pod vodstvom jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, vrsni glazbenici su uz bogati egzotični instrumentarij kroz autorske Majstorovićeve skladbe predstavili publici fuziju jazza i tradicijskih sazvučja iz cijelog svijeta.

U Parku Irme Benčić su Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Ivan Marušić – Klif i Miroslav Piskulić, okupljeni u projektu 175th Day of the Year, istraživali nove pristupe glazbenom izričaju. Bazirajući se na improvizaciji, što svaki njihov nastup čini jedinstvenim, ovaj audiovizualni kolektiv istražujući buku, ritam, harmoniju, semplove, osciloskope, audio i video feedback, stopio se s prostorom i arhitekturom parka, te su tako stvorili mali univerzum u kojem su publiku poveli u dimenziju u kojoj se prožimaju sva osjetila.

Hommage Davidu Bowieju

Njihovim nastupom je okončan i programski dio festivala Park@, koji je u dnevnom programu tako predstavio glazbenike, umjetnike, glumce i performere, a program je nastavljen službenim otvorenjem festivala Parkfest u Parku novigradske biskupije, gdje je udruga »Mokar prst« odala hommage preminulom glazbenom velikanu Davidu Bowieju uz performance »Black Star«, gdje je publiku na pozornici dočekala crna zvijezda veličine jednog metra, koju je izradio David Maglica Šile, a s razglasa su se čule pjesme Davida Bowieja. Bila je to uvertira u nastup pulskog funkelectropunk sastava Dogma, koji je nedavno singlom »Boje« najavio svoj peti album. Dogma, iako osnovani prije dva desetljeća, i dalje svojim originalnim izričajem itekako plijene pažnju – a nastup nije mogao proći bez dobro znanih hitova »Fragola«, »Parapapa«, »Ljubavna« i drugih.

Predvodnici domaćeg rock vala 90-ih a koji su prestali s radom 2000. godine, grupa Kojoti nedavno su se opet okupili i svoj dobro znani rock’n’roll bunt donijeli i na pozornicu Parkfesta – a publika pak je s oduševljenjem dočekala dobro znane hitove poput »Razuzdan i lud«, »Hodala je pola metra iznad zemlje«, »Izgubljen u svemiru« i drugih uspješnica s njihova tri albuma. Kako neslužbeno saznajemo, Kojoti pripremaju i novi album, no kada bi novo izdanje moglo ugledati svjetlo dana – nismo uspjeli saznati.

Finale Parkfesta pripalo je pak etabliranoj riječkoj indie rock grupi Jonathan, koja je nakon sjajnog debija s »Bliss« nedavno objavila nastavak, mini album »To Love…« s osam pjesama. Njihova snažna glazba pršti energijom, a iskrenošću su si već osigurali impresivan broj poklonika, što se moglo vidjeti i na novigradskom Parkfestu, gdje se u najboljoj maniri i uz brojnu publiku završilo još jedno izdanje ovog jedinstvenog festivala gdje su parkovi pozornice u kojima glazbenici, umjetnici, glumci i performeri istražuju kreativnost i stvaraju nove horizonte, a sve to – glazbi u čast.

 

Komentari

komentara