Riječka publika i Pipsi vole se javno, a svoju će ljubav zasigurno potvrditi i na večerašnjem koncertu u Pogonu kulture.

Nakon što su u protekle dvije godine dva dana za redom napunili Klub. na Trsatu te početkom ove godine rasprodali legendarni Palach, bilo je posve logično da se svojim riječkim fanovima sada ukažu i u klubu na Sušaku. Zagrebačka grupa Pips, Chips & Videoclips za taj koncert priprema neke od njihovih najvećih i najvažnijih pjesama, počevši od debitantskog klasika »Shimpoo Pimpoo«, pa sve do zadnjeg, hvaljenog »Walta«, kao i neke pjesme koje publika nema baš tako često priliku čuti uživo. O svemu nam je više otkrio frontmen benda Dubravko Ivaniš.

Brojevi su za PR

Zadnji klupski nastup pred riječkom publikom imali ste početkom godine u Palachu. Ulaznice za taj koncert bile su rasprodane još u pretprodaji. Jeste li to očekivali, je li vas to iznenadilo?
– Rijeka je grad, a i mi smo iz grada. Bit će da je to presudno, jer rokenrol je gradska spika. Prepoznajemo se, sviramo ovu našu kiflicu više od dvadeset godina. Lijepo je kad negdje imaš »sold out«, isto tako ne uzimam puno k srcu ni kad nije tako. Meni brojevi, komercijalna stavka, ne čine bend ni dobrim ni lošim. Brojevi su za PR, muzika je negdje sasvim drugdje. Brojevi lažu, s muzikom je to već malo teže.
Večeras dolazite u Pogon kulture. Što pripremate za koncert?
– Htio bih da što više vremena provedemo žmireći, i bend i publika, katapultirani nekamo daleko, kamo samo mjuza stiže. Da, teško se takvo što može pripremiti, ali s godinama se naučiš opustiti, to je osnovni preduvjet dobrog giga.
Možemo li možda očekivati i neke nove pjesme?
– Nove pjesme sigurno ne, prerano je, ali svirat ćemo poneku koju sviramo rjeđe i samo u mjestima gdje je publika, kako da kažem, spremna i strpljiva. Rekao bih da mi na koncetima prvenstveno isporučujemo, bolje rečeno, usmjeravamo neku vrstu »stanja« jer koncert je sinergija »ovdje i sad«, i ne ovisi o set listi.

Pamćenje opterećuje

Vaši zadnji albumi »Walt« i »Akustični Walt« jako su dobro prošli i kod publike i kod kritike. U kojem smjeru se sada kreće vaša glazba?
– Ne znam što bih vam odgovorio. Neki drugi ja piše te pjesme, većinom mi ide na živce, ali ponekad mu se i od srca nasmijem. Stvarno, tko zna što je njemu u glavi! Ovaj ja koji vam odgovara samo je njegov potrčko i nevješti prevodilac za medije.
Prošlu godinu vjerojatno pamtite po velikom koncertu u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova i Porinu za najbolji rock album. A po čemu ćete pamtiti 2015.?
– Ma godine se ne trebaju pamtiti, pamćenje opterećuje, jadan je tko se poziva na prošlost. A pogotovo nagrade, njih se sjetim samo kad mi zatrebaju za CV. Sve se zaboravlja ako imaš kontinuitet, danas jučer lakoćom proguta ako učiš, ako se brusiš. Od prošlosti ostaje emocija, osjećaj, nešto što se teško verbalizira, nešto što nemam potrebu dijeliti, eventualno s najbližima. I najčešće to što mi ostane uzidano nema direktne veze s bendom.

 

Artan Lili predgrupa

Kao predgrupa Pipsima nastupit će mlada beogradska noise-pop grupa Artan Lili kojoj će to biti prva svirka u Rijeci. Bend koji postoji od 2013. godine, pažnju je privukao već prvim singlom-spotom za pjesmu »Džoni«. Romana Kasumović (vokal), Dragan Knežević (gitara), Marko Ajković (bubanj) i Bojan Slačala (bas i vokal) u travnju 2014. započeli su s objavljivanjem prvog albuma s 12 pjesama koje su objavljivane tijekom određenog vremenskog razdoblja. Osmim singlom »Ako stanemo tu«“ u produkciji Petra Rudića i režiji Staše Tomića, osvojili su i publiku u regiji.

Ulaznice

Ulaznice je u pretprodaji, po cijeni od 70 kn, moguće kupiti u Palachu i Dallas Music Shopu te u sustavima Entrio i Eventim. Na dan koncerta cijena ulaznice bit će 90 kn. Početak koncerta zakazan je za 22 sata.

Komentari

komentara