Prodaja gramofonskih ploča bi uskoro mogla donijeti veću godišnju zaradu nego nekada popularni CD-i. Ako se to dogodi, bilo bi to prvi put od 1986. godine da je gramofonska ploča “pobijedila” CD, prenosi MSN.

Prije trideset i tri godine kada se to posljednji put dogodilo, najprodavaniji albumi su bili Madonnin “True Blue”, “Slippery When Wet” Bon Jovija i soundtrack za film “Top Gun”, “Take my breath away”.

Prvi je o tome izvijestio Rolling Stone koji piše da albumi na pločama bilježe porast prodaje posljednjih godina, ali i da prodaja CD-a drastično pada. Prodaja CD-a je još uvijek malčice iznad one za ploče, ali jako malo. U prvih šest mjeseci ovih godine, zarada od 8.6 milijuna prodanih ploča je iznosila 224.1 milijun dolara. S druge strane, prodaja 18.6 milijuna CD-a je osigurala prihod od 247.9 milijuna dolara.

Visoka prodaja gramofonskih ploča ne znači da su glazbeni obožavatelji zamijenili moderne načine slušanja glazbe za gramofone. Najpopularniji sistem za glazbu ostaju streaming platforme koje donose 80 posto ukupnog prihoda u industriji. U prvoj su polovici ove godine tako doprinijele s 4.3 milijarde dolara.

Komentari

komentara