Postoje mitske, fantomske pjesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate s koncerata izvođača koji su davno postojali. ‘Goli otok’ grupe Paraf sigurno je najmitskiji “fantom” cjelokupnoga regionalnog punk i novovalnog perioda.


Uz ‘Narodnu pjesmu’ apsolutni favorit na gotovo svim nastupima prve postave Parafa, ova je skladba redovito izazivala delirij među raspamećenom publikom u kratkom vremenu svoga koncertnoga postojanja. Na žalost, zbog politički nepodobnog teksta, skladba nije mogla ići na njihov album prvijenac ‘A dan je tako lijepo počeo’, niti je zato ikada studijski snimljena. Kako je nakon toga albuma Paraf promijenio postavu i krenuo u drukčiju fazu djelovanja, ‘Goli otok’ više se nije izvodio ni uživo.

Jedina snimka originalne pjesme napravljena je Puli 1979. i konačno zabilježena i objavljena na netom realiziranome box-setu Parafa ‘Sabrana djela 1976.-1987.’.
Gotovo 40 godina nakon napuštanja Parafa, Valter Kocijančić vraća se ostavštini benda upravo realizacijom studijske verzije ‘Golog otoka’. Uz pomoć pratećeg benda Perspektiva (Alen Tibljaš – bubnjevi, Robert Jovanović – bas, Vlado Simcich Vava – gitara) majstorski je adaptirao nikad zaboravljenu pjesmu. Nova verzija toliko je furiozna i poletna kao da je snimljena prije četiri desetljeća, a ne sada. Glas Valtera Kocijančića zvuči kao na nastupnom singlu i albumu Parafa, bend se nije štedio u interpretaciji, a sve zaokružuje produkcijski touch Mateja Zeca koji je zvukovno prilagodio snimku razini standarda današnjih punk i rock bendova svjetske provenijencije.

 

Prva promocija ovog jedinstvenog boxa bit će u Rijeci 7. ožujka 2019. u 19 sati, u legendarnom klubu Palach. U sklopu promocije održat će se tribina na temu velike glazbene ostavštine i cjelokupnog rada Parafa koju će moderirati Bojan Mušćet, a jedan od potvrđenih sugovornika je i Velid Đekić. Uz govorni dio, održat će se i koncert Valtera i Perspektive koji će izvesti nekoliko pjesama s prvog albuma, a također će nastupiti i gotovo cjelokupna druga postava Parafa, uključujući i pjevačicu Vim Colu. Na njihovoj set listi će biti nekoliko odabranih pjesama iz drugog dijela stvaralaštva Parafa. Svoj su dolazak već potvrdili mnogobrojni uzvanici iz ‘new wave generacije’ pa će ova promocija biti vrijedno, nezaboravno i dirljivo okupljanje ne samo glazbenika, nego i medijskih kolega, prijatelja, svih onih koji su u to vrijeme na određeni način dali svoj doprinos važnoj glazbenoj dionici povijesti. Zadnje takvo masovno generacijsko okupljanje bilo je u riječkom Kontu prije 11 godina, uz izlazak antologije riječkog novog vala.

A u Ljubljani je protekli vikend održana pretpremijera, u klubu Gromka u Metelkovoj, u sklopu koje su Valter i Perspektiva održali koncert koji je bio rasprodan puno prije termina održavanja. Publika je bila raznolika, oni stariji su čak donijeli i razne memorabilije kao, na primjer, lanac koga je fan oteo Valteru Kocijančiću skočivši na binu još 1979., dok su Parafi svirali u Menzi Študentskoga naselja u Ljubljani! Uspomene koje pokazuju veličinu ovog benda, nezaboravnog i utjecajnog dijela glazbene povijesti ovih prostora.

Komentari

komentara