Akciji, koju su organizirale udruge Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad, a koju je predvodio Darko Rundek, odazvalo se puno građana koji su se sastali na tramvajskom okretištu Črnomerec i potom se svi zajedno zaputili na šetnju uz jedan od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u gotovo cijeloj dužini od Medvednice do Save.

Šetnja je, dakako, bila prosvjedna akcija građana, a razlog je činjenica da Grad Zagreb planira na mjestu toka potoka izgraditi novu prometnicu, čime bi se narušio ekosustav zelenog koridora zapadnog dijela grada. Kako navode iz udruga Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad, urbanistička ideja o betonizaciji potoka datira još s početka 20. stoljeća i vremena kad su mnoge urbane sredine pribjegavale takvim rješenjima za rasterećenjem prometa. Međutim, stvari su se od tada promijenile. U posljednje vrijeme u mnogim gradovima se otkopavaju potoci i izgrađuju šetnice uz njih u želji da urbane sredine ipak imaju koliko-toliko zeleno-plavih oaza, piše portal Ravno do dna.

Želja je da se odustane od arhaičnog pristupa betonizacije potoka koji protječe kroz zagrebačke kvartove Črnomerec i Trešnjevka i uputi na osmišljavanje šetnica i biciklističkih staza uz njega. Ideja da se u akciju uključi Darko Rundek pokazala se kao pun pogodak, jer je riječ o, nažalost, jednom od rijetkih domaćih imena sa scene, zelenom aktivistu koji živi svoja uvjerenja vezana za zaštiti prirode i okoliša.

Jedan je od prvih koji je nedavno uvjetovao da se na njegovom koncertu u Tvornici ne smiju koristiti jednokratne plastične čaše. Kao prijevozno sredstvo po gradu koristi bicikl ili tramvaj, reciklira i izbjegava upotrebu bilo kakve plastične ambalaže. Njegove riječi o potrebi za očuvanjem otvorenog toka Črnomerca imale su težinu kad se obratio svim okupljenima na gornjem toku Črnomerca, potoku po kojem su u tom trenutku plivale barske ptice koje su tu pronašle svoje stanište.

 

Komentari

komentara