Višestruko nagrađivana i iznimno utjecajna američka skupina Pearl Jam objavila je iščekivani novi studijski album »Gigaton« koji donosi dvanaest pjesama. Za glazbene ikone iz Seattlea ovo je prvi studijski album s novim materijalom nakon 2013. godine i Grammyjem nagrađenog izdanja »Lightning Bolt«. Vijest o novom albumu stigla je početkom godine, a uz službenu potvrdu tada je kao najavni singl objavljena pjesma »Dance of the Clairvoyants«, zajedno s pratećim videospotom.

– Stvaranje ovog albuma bilo je dugo putovanje. Na trenutke je bilo emotivno teško i zbunjujuće, ali istovremeno je ovo za nas bilo uzbudljivo i eksperimentalno putovanje ka glazbenom iskupljenju. Suradnja s ostalim članovima benda na kraju mi je donijela mnogo ljubavi te svjesnosti i znanja o potrebi za ljudskom povezanošću, otkrio je tada gitarist Mike McCready.

Nakon najavnog singla, bend je predstavio još dvije pjesme. Sredinom veljače predstavljena je pjesma »Superblood Woolfmoon«, a svega nekoliko dana prije objave samog izdanja i singl »Quick Escape«. Za Pearl Jam je ovo ukupno 11. studijsko izdanje. Naslovnicu krasi fotografija »Ice Waterfall« koja je djelo kanadskog fotografa, redatelja i morskog biologa Paula Nicklena, a prikazuje ledenu kapu Nordaustlandet u Norveškoj, čiji se volumen značajno smanjuje zbog topljenja uzrokovanog globalnim klimatskim promjenama. Objavu novog izdanja trebala je pratiti i koncertna turneja koja je odgođena zbog trenutačne svjetske borbe protiv pandemije koronavirusa, što su članovi benda popratili i emotivnom objavom na društvenim mrežama. Uz objavu novog albuma, Pearl Jam će ove godine obilježiti i 30 godina od prvog nastupa kao – Pearl Jam. Od tada je njihovu karijeru obilježilo 11 studijskih albuma, stotine koncerata diljem svijeta, više od 85 milijuna prodanih primjeraka albuma diljem svijeta, te ulazak u Rock and roll kuću slavnih 2017. godine.

Svakako se može istaknuti i kako su u tom razdoblju postali jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih glazbenih imena današnjice.

Komentari

komentara