Krčki aktivisti u kulturi organizirani unutar udruženja »Kreativni Krk« i za ovu su godinu osmislili i pripremili bogat te šarolik program »Prvomajskog inkubatora« – nekad isključivo glazbenog događanja namijenjenog predstavljanju lokalnih demo bendova koje je s godinama izraslo u sudionicama znatno »jače«, veće i svebuhvatnije glazbeno događanje, odnosno interdisciplinarnije kulturno zbivanje.

Osim već tradicionalnog muziciranja na krčkoj plaži Plav, spomenuta manifestacija povezana s obilježavanjem skorašnjeg Međunarodnog praznika rada, već se neko vrijeme upotpunjava i izložbenim prezentacijama pa će, doznajemo od čelnika Kreativnog Krka – Luke Adžić Kapitanovića, tako biti i ovog puta.

27 susjedstava

– Svima je poznato da je Rijeka prvi hrvatski grad koji je zaslužio ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, no samo uzak krug ljudi zna i da je grad Krk jedan od sudionika s tim događanjem povezanog programskog pravca »27 susjedstava« – prenio nam je Adžić Kapitanović najavivši da će program ovogodišnjeg Prvomajskog inkubatora upravo tim povodom biti posvećen prijestolnici naše županije – Rijeci. Udruga Kreativni Krk, kao jedini prijavitelj i nositelj »susjedstva Krk« ove je godine cjelokupni festival Prvomajski inkubator odlučila posvetiti upravo tom gradu koji će u 2020. godini postati europskom prijestolnicom kulture, nastavlja naš sugovornik objašnjavajući da će se u tom smislu spomenuto događanje odvijati u obličju suradnja dvaju gradova, odnosno njihovih glazbenika i kulturnjaka.

– Glazbeni će se program, već tradicionalno, odvijati na plaži Plav i to u subotu, 4. svibnja s početkom od 21 sat. Sukladno ovogodišnjoj temi, ondje će u ovoj prigodi nastupiti neki od trenutnih nositelja riječke glazbene scene, pa tako »line up« inkubatorske koncertne večeri čine riječki bendovi Pe Kun, Fanaa, Krešo i Kisele Kiše, Po’ Metra Crijeva te One Piece Puzzle – nabrajaju nam organizatori Prvomajskog inkubatora ne zaboravivši spomenuti da će se uvodni dio te manifestacije i ove godine zbiti vikend prije samog festivala na Plavu.

Ulične fotografije

Poput glazbenog programa, i onaj njegov umjetnički dio pratit će centralnu temu ovogodišnjeg Inkubatora. U ovom slučaju to je suradnja udruge Kreativni Krk i perspektivnog riječkog fotografa Boruta Brozovića. Mladi fotograf, koji je diplomirao na Sveučilištu Sjever u Varaždinu (pravac – multimedija, oblikovanje i primjena) vodio je nedavno u Krku višednevnu radionicu analogne ulične fotografije. Prvog dana radionice polaznici su se upoznali s pojmom ulične fotografije, osnovama analogne fotografije i ekspozicijskim trokutom dok im je drugog dana predstavljena tehnika razvijanja filmova i fotografija u tamnoj komori te izrada digitalne fotografije iz filmskog negativa.

– Na ovogodišnjoj će se izložbi, a koja će Krčanima biti predstavljena danas predstaviti radovi devetoro polaznika spomenute radionice, fotografije s motivima krčkih ulica, jednako kao i odabrani radovi analogne ulične fotografije samog Brozovića – zaključio je predsjednik Kreativnog Krka istaknuvši i da će spomenuta izložba u galeriji Decumanus biti postavljena sve do 15. svibnja.

 

Komentari

komentara