Kantautor Mile Kekin sutra će u River pubu riječkoj publici premijerno predstaviti novi samostalni nosač zvuka »Kuća bez krova« koji uključuje hit-singlove »Reno 4«, »Atlas«, »Takav par«, »Atlantida« i »Samo moja«.

Na albumu objavljenom u izdanju Menarta, Kekin je pod palicom producenta Denisa Mujadžića Denikena snimio deset autorskih i dijelom autobiografskih pjesama koje se žanrovski razlikuju od materijala koji inače stvara u matičnom punk rock bendu Hladno pivo. »Kuću bez krova« zamislio je kao svirani film s deset scena i jednim glavnim likom koji dosta sliči na njega.

U petak nastupate u River Pubu. U kojem sastavu dolazite?

– Dolazim s manje-više istom ekipom s kojom sam i snimao album. Samo je basista Marija Rašića u jednom trenutku zamijenio Neven Jurić koji je snimio većinu albuma. Na klavijaturama i električnoj gitari je Danko Krznarić, na bubnjevima Matko Gaće, a na steel, akustičnim gitarama i harmonici pikzibneri Marko Bregant i Andrija Lazo. Skupa sviramo već tri godine i mislim da imamo neki svoj prepoznatljivi bendovski zvuk. Namjera mi je pokazati u petak da sve to još bolje zvuči pred živom i nadam se živahnom publikom.

U Rijeci smo vas znali gledati i na puno većim pozornicama. Kako to da ste se ovog puta odlučili baš za River pub?

– Gazda je bio najbrži, a mi smo još mladi izvođači željni svirki. Nemam plan s ovim sastavom preko noći napraviti čudo. Bitno mi je da sviramo i da se dokažemo na koncertu. Čuli smo da i je TBF već tamo nastupao pa zašto onda ne bi jedan ovako mladi sastav.

Nominacije za Porin

Što pripremate; što će vam se naći na repertoaru?

– Na repertoaru će biti dvadesetak pjesama, većinom s mojih dvaju solističkih albuma, neke skroz nove pjesme i dvije, tri pjesme Hladnog piva u neprepoznatljivim izvornim verzijama. Sve skupa imamo malo više od sat i pol materijala pa ćemo možda nešto morati i ponoviti ako publika to bude tražila.

Kako publika reagira na vaše solističke uratke?

– Na početku im je vjerojatno čudno vidjeti mene u dugim hlačama i bez »pivaša« na stejdžu, a poslije se opuste. Ima na Youtubeu nekih snimaka s koncerata pa pogledajte sami.

Koliko na solističkim koncertima izvodite repertoar Hladnog piva?

– Jako malo. Nije mi cilj ponavljati se. Sve je drugačije osim pjevača i autora, mislim da je i energija na koncertima drugačije vrste. Više pričam i šalim s publikom, kao da smo na nekom malom tulumu gdje sam otrgnuo akustičnu gitaru, a spontano mi se pridružilo nekoliko odličnih muzikanata.

Album »Kuća bez krova« ove je godine bio nominiran za Porin u kategorijama Album godine i Najbolji album rock glazbe. Koliko vam znače te nominacije?

– Naravno da mi znače jer je to dokaz da album nije prošao nezapaženo pored tolike gomile odličnih albuma koji su izdani prošle godine.

Radno ljeto

Album je odlično prošao i kod kritike i kod publike. Što je vama najbitnije: da ste zadovoljni vi ili oni koji vas slušaju?

– Pa prvo moram ja biti zadovoljan. To je preduvjet da bih uopće razmišljao o snimanju albuma. Onda kad se pjesma aranžira i vježba, uvijek je dobro kad su i muzičari zadovoljni, zatim dolazi producent, a na kraju izdavač i publika. Uvijek osluškujem okolinu i njihove reakcije, ali i to mi ništa ne znači ako ja nisam zadovoljan onim što zovem kostur pjesme, a to je tekst i melodija. Tu sam malo staromodan, priznajem.

Ljetni mjeseci su pred nama. Hoćete li puno svirati?

– Da. Jako puno. Već sad više od tridesetak koncerata s Pivom do kraja ljeta i nekoliko u solističkoj varijanti. Bit će to jedno dugo toplo radno ljeto kao i prošle godine.

 

Komentari

komentara