Veselo, svečano, nostalgično, službeno – bilo je sinoć u Palachu gdje je raznovrsnim programom obilježena 25. godišnjica osnutka Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije Podružnice 3 Rijeka.

Slavljenički program započeo je otkrivanjem »LP ploče« s porukom »Na ovom je mjestu osnovana HGU PGŽ Podružnica Rijeka – Ri Rock do smaka svijeta!«.

Ploča je postavljena iznad ulaza u treću prostoriju, u blizini šanka za kojim je donesena odluka za osnivanjem riječkog HGU-a.

Ploču je predstavio prvi predsjednik HGU-a PGŽ-a Duško Paro, do jučer aktualni predsjednik Duško Jeličić Dule te najmlađi član Unije, gitarist Frano Živković.

Nadobudna grupa

Kako je podsjetila tajnica Jadranka Čubrić, 24. veljače 1993. godine u Palachu se okupila nadobudna grupa glazbenika iz našeg kraja koji su na poziv kolega iz Zagreba i drugih krajeva Lijepe Naše odlučili konstituirati primorskogoransku podružnicu, s ciljem dizanja glazbene scene i afirmacije lokalne glazbene scene na našim prostorima i šire. U godini u kojoj i festival Ri Rock obilježava veliki jubilej, 40. rođendan, spomen-ploča u obliku gramofonske ploče podignuta je u čast svim glazbenicima, posebno rokerima.

25 godina HGU-a Rijeka Foto S DRECHSLER (4)

Početaka riječkog, odnosno PGŽ-ovskog HGU-a prisjetio se njegov prvi predsjednik, član legendarnih Opatijskih suvenira Dušan Paro koji je rekao kako se Unija gradila od temelja, s željom da se stvara, pjeva, svira i napreduje, te da je ona danas jedna od najboljih podružnica u zemlji.

– Ivo Robić, počasni predsjednik HGU-a, i ja bili smo veliki prijatelji i dugo smo maštali o glazbenoj uniji po uzoru na englesku. Jadranka Čubrić bila je glavna pokretačica svega, ona je sve držala na okupu. Rezultat je to da nikad u ovom kraju nije bilo tako dobrih muzičara, aranžera, pjevača kao danas, rekao je Paro.

Novo vodstvo

Nakon otkrivanja spomen-ploče, održana je izborna skupština HGU-a na kojoj je riječka podružnica Unije dobila novo vodstvo.

Za predsjednika je izabran gitarist Ivan Pešut, dok je tajnik postao Ante Toni Tibljaš.

25 godina HGU-a Rijeka Foto S DRECHSLER (3)

Podsjećanje na 1993. godinu sinoć se u Palachu moglo najbolje doživjeti uz glazbu koju su birao nekadašnji DJ iz Palacha Prlja.

Glavne zvijezde koncertnog dijela svečanosti bili su članovi legendarne riječke alt rock grupe Gipss koja je uvelike obilježila nezavisnu underground scenu u prvoj polovici 90-ih godina.

Na pozornicu u Palachu sinoć su tako stali vokali Melinda Kostelac i Tomislav Nakić Alfirević, bubnjar Marko Jurić i gitaristi Dean Miljanović, Erik Malnar i Nenad Jakšić, dok je na basu, umjesto originalne basistice Vande Vujanović, zasvirao Franjo Jardas.

RIJEKA,26.04.2018.FOKUS PALACH 25 GODINA OD OSNIVANJA HRVATSKA GLAZBENA UNIJA HGU OTKRIVANJE SPOMEN PLOÈE, SKUPŠTINA KONCERT... NA FOTO: SPOMEN PLOÈA SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

25 godina HGU-a Rijeka Foto S DRECHSLER (7)

Bend koji je u godini u kojoj je osnovan riječki HGU pobijedio na 15. Ri Rocku, ponovo se okupio nakon dvadeset godina samo za ovu priliku. Jedan povod više za ekskluzivan nastup bilo je i reizdanje njihovog albuma »Vragoder e.p.« iz 1996. godine koji je originalno izdan kao mini LP vinil. Album je sada objavljen u izdanju Dallas Recordsa pod imenom »Vragoder the 2nd« te uz šest poznatih, donosi i pet dosad neobjavljenih pjesama.

Zanimljivo je istaknuti da se u prodaji našlo i 20-ak originalnih vinila iz 1996. godine te prigodno izrađene majice.

– Na koncertu smo izveli većinu pjesama s reizdanog albuma i još neke. Gipss je bend koji više ne postoji jer većina ljudi koji su bili u bendu nisu više aktivni. Bilo je zadovoljstvo pripremati se za nastup i vidjeti da naša glazba nije ništa izgubila, štoviše još je i bolja jer smo i mi u međuvremenu još bolje naučili svirati, rekao je Erik Malnar.

RIJEKA,26.04.2018.FOKUS PALACH 25 GODINA OD OSNIVANJA HRVATSKA GLAZBENA UNIJA HGU OTKRIVANJE SPOMEN PLOÈE, SKUPŠTINA KONCERT... NA FOTO: ŠAJETA DRAŽEN TURINA GRUPA YARS SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Ulogu predgrupe, odnosno gostiju imala je punk grupa Yars iz Opatije koja je, kao i Gipss, nastupila na Ri Rocku 1993. godine.

Trojici oroginalnih članova – Draženu Turini Šajeti, Alenu Čaru Slimu i Dejanu Adamoviću Devi – na sinoćnjem se nastupu pridružio i Damjan Brnić.

Iako je bila najavljena, grupa Duhovi (ex N.E.P.A.L.) ipak se nije ukazala u Palachu u koji su Gipss i Yarsi privukli brojne kolege i prijatelje zahvaljujući kojima je sinoćnje okupljanje bila velika generacijska fešta u kojoj su svi uživali.

RIJEKA,26.04.2018.FOKUS PALACH 25 GODINA OD OSNIVANJA HRVATSKA GLAZBENA UNIJA HGU OTKRIVANJE SPOMEN PLOÈE, SKUPŠTINA KONCERT... NA FOTO: VEÆI DIO ÈLANOVA DANAS... SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Komentari

komentara