Ono ponajbolje od riječkog rocka, popa, metala, kako nekadašnjeg, tako i onog suvremenog, u Palach privuklo je  mnogobrojnu publiku različitih generacija zahvaljujući kojoj je prva od četiriju večeri jubilarnog 40. Ri Rock Festivala prošla u najboljoj mogućoj atmosferi. Palach je bio prepun, raspoloženje vrhunsko, ekipa najbolja – tako da je sve bilo baš kako i priliči kad je tako velika i značajna obljetnica u pitanju.

Za dobru svirku, koncertni dio programa koji je treću prostoriju kluba u Kružnoj napunio do posljednjeg mjesta zaduženi su bili poznati riječki sastavi: Termiti, Keops, Bajo svira Fit, Denis & Denis te Šajeta, odnosno Yars. Kratkim, »best of« nastupima svi su se oni izvrsno uklopili u posebnu slavljeničku večer.
Ovogodišnji festival donio je novi koncept i prvu dodjelu nagrada Ri Rock Kipić koje su dodijeljene u 9 kategorija. Počasne nagrade, Ambasador: Bend koji najbolje predstavlja Rijeku i Legenda – nagrada za životno, osvojili su grupa Let 3, odnosno frontmen grupe Grč Zoran Štajdohar Zoff koji nam je kratko nakon preuzimanja nagrade rekao:
– Ako je struka tako odlučila, neka bude tako. Ri Rock do kraja! U petak Grč u Pogonu kulture nastupa s novom ritam-sekcijom, mladim dečkima željnima krvi, bit će krvavo!
Miljenici riječke publike, Krešo i Kisele kiše, slavili su u prvoj od tri glavne kategorije kad su demo bendovi u pitanju, naime proglašeni su Bendom desetljeća.
Krešo i kisele kiše/Ivana Kocijan

Krešo i kisele kiše/Ivana Kocijan

Drugo je mjesto pripalo bendu The Black Room koji je za izdanje »In This Town Lies a City« osvojio Ri Rock Kipić za Najbolji demo album – (u zadnje tri godine).
– Hvala Ri Rock i čestitamo na 40 godina, poručili su jučer dečki.
The Black Room/Ivana Kocijan

The Black Room/Ivana Kocijan

Treće mjesto, nagradu Riječka GiRica za najperspektivniji mladi riječki demo bend (u zadnje dvije godine) osvojio je riječki dvojac The Siids koji čine multiinstrumentalisti Darko Terlević i Stanislav Grdaković.
The Siids/Ivana Kocijan

The Siids/Ivana Kocijan

Tri glavna pobjednika osvojila su bogate nagrade: 30 sati snimanja i mastering u Studiju Palach, besplatne probe u Music Boxu i poklon-bon za kupnju glazbene opreme u Art of Music trgovinama koje daruju organizator festivala Udruga Ri Rock i Art of Music.
Grapevine Babies/Ivana Kocijan

Grapevine Babies/Ivana Kocijan

Najboljim singlom 2018. godine proglašen »Your Love Is Gone« mnogočlane krčko-riječke grupe Grapevine Babies, a najbolji T-shirt art ima mladi riječki metal bend Zenoth.
– Nagradu za najbolji dizajn majice možemo zahvaliti gospodinu zvanom All Thing Rotten koji nam je omogućio da dobijemo Ri Rock Kipić koji nas je stvario iznenadio. Ri Rock postoji već 40 godina tako da znaju što rade i profesionalno biraju. Nagradom smo iznenađeni i u istom vrijeme nam je drago da smo je osvojili, otkrili su nam Marino Vinceković i Dorian Bobesić iz Zenotha.

Zenoth/Ivana Kocijan

Zenoth/Ivana Kocijan

Za najbolji spot demo benda proglašen je »Raindrop Shadows« grupe Sunshine Madness čiji je redatelj David Petrović, a isti je bend slavio i u kategoriji najboljeg art-cover albuma.
Sunshine Madness/Ivana Kocijan

Sunshine Madness/Ivana Kocijan

Dizajner naslovnice njihovog debitantskog dvostrukog albuma »Between the Skies« je Filip Badurina.
– Jako je lijepo da su nas se sjetili, drago nam je da je žiri odlučio dodijeliti nagradu baš nama. Što se spota tiče, mi smo imali ideju, ali su tu jako bitni ljudi iz pozadine koji su je znali pretočiti u ono što je na kraju ispalo jako dobro, što se nas tiče, ali očito i žirija. Cover albuma je djelo našeg prijatelja Filipa Badurinee koji je imao ideju koja nam se jako svidjela, otkrio je gitarist grupe Sunshine Madness Marin Kuvač.

Filip Badurina/Ivana Kocijan

Filip Badurina/Ivana Kocijan

 

Četrdeseti Ri Rock nastavlja se sljedećeg tjedna u Pogonu kulture. U petak, u prvoj večeri velike koncertne završnice nastupit će dobitnici nagrade Ambasador: Bend koji najbolje predstavlja Rijeku, grupa Let 3 koja će se predstaviti repertoarom s prvih dvaju albuma, dobitnik nagrade Legenda, za životno djelo Zoran Štajdohar Zoff sa svojim bendom Grč te mladi dobitnici Ri Rock Kipića, trećeplasirani i drugoplasirani bendovi The Siids i The Black Room. Subota je rezervirana za Pankrte, Valter svira Parafe i Po’ metra crijeva, a nastupit će i prvoplasirani bend ovogodišnjeg festivala, Krešo i Kisele kiše.

Komentari

komentara