RIJEKA Riječko pankersko proljeće započinje 22. ožujka kada će koncertom u Circolu biti obilježena 40. godišnjica prvog koncerta riječkog punk benda Paraf koji je upravo na taj datum, u istom prostoru, održao prvi službeni nastup.

Taj trenutak danas prepoznajemo kao početak riječke punk i postpunk scene te početak punka u istočnom dijelu Europe. Četiri desetljeća od prvog koncerta Parafa i 40 godina Ri Rock Festivala bili su i povod  konferencije za novinare na kojoj su Mladen Stipanović, Velid Đekić i Ivan Šarar u Circolu najavili prvi dio iz niza događanja koja će biti organizirana u povodu ovih značajnih obljetnica.

Prvi u nizu događaja kojima će Grad Rijeka obilježiti ove za riječku kulturu izuzetno važne godišnjice bit će u petak kada će, točno u podne, na Korzu biti postavljena izložba fotografija čiji je autor Velid Đekić, a dizajner Mladen Stipanović.

– Jednu još uvijek neformalnu, entuzijastičku inicijativu spontano je pokrenuo Velid Đekić, Vlado Simcich, Odjel za kulturu, a onda nam se priključio Mladen Stipanović i još neki ljudi. Iz te se ideje razvio još čitav niz ideja kako na dostojanstven način obilježiti 40 godina prve svirke grupe Paraf i 40 godina festivala Ri Rock o čemu ćemo više pričati u sljedećim mjesecima, najavio je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Svi ključni trenuci

Izložba na Korzu na 20 će panoa fotografijama i drugim sadržajima, među kojima ima i materijala iz policije, rekonstruirati sve ključne trenutke iz 10-godišnjeg rada benda Paraf. Iako generacijski nije blizak grupi, dizajner Mladen Stipanović imao ju je prilike uživo poslušati davne 1985. godine u Lovorki Kukanić.

Mladen Stipanović, Velid Đekić i Ivan Šarar

Mladen Stipanović, Velid Đekić i Ivan Šarar

– Izložbu koja će biti postavljena na Korzu pokušao sam približiti današnjoj generaciji, ali opet da bude zanimljiva svima. Kao klinac uvijek sam govorio da bih kad narastem, htio biti dizajner i raditi za sve riječke bendove. Radio sam Termite, Grad… Budući da sam od početka 90-ih pokrio većinu riječke izdavačke scene što se tiče covera albuma, nakon ove izložbe počet ću pripremati materijal za retrospektivu mojeg dizajna, odnosno riječkih rock covera, koja će biti postavljena u Malom salonu i na Korzu. Osim omota albuma i drugih materijala, na njoj će se moći vidjeti i izdanja koja niste imali prilike vidjeti uživo jer su ostala u kompjutoru, najavio je Stipanović.

Box-set grupe Paraf

U četvrtak 22. ožujka u 18 sati bit će predstavljen restaurirani grafit Parafa iznad Parka Nikole Hosta, nakon čega će u Circolu biti održana tribina na temu Što je punk bio nekad, što znači danas i što bi danas bio punk, dok će za kraj obljetničke večeri biti održan koncert.

– Nećemo još reći u kojoj ćete postavi slušati pjesme Parafa, ali slušat ćete ih u ovom prostoru u kojem je talijanska i punkerska manjina upriličila diverziju prije 40 godina pa mislimo da je dostojno da ovdje obilježimo početak punkerskog proljeća u Rijeci, zaključio je Šarar.

Obilježavanju 40. godišnjice početka punka u Rijeci pridružit će se i Art-kino Croatia gdje će 23. ožujka biti prikazan film »The Filth and the Fury«. Kontinuirani niz aktivnosti kojima će biti obilježena riječka pankerska godina uključivat će i objavljivanje box-seta grupe Paraf, a sve će završiti krajem godine jubilarnim 40. Ri Rock Festivalom.

Komentari

komentara