Crkva je umjetnost, kreacija, sadašnjost, budućnost, osmijeh, revolucija i evolucija. Crkva je mir, ljubav, jedinstvo i poštovanje. Crkva je riječki klub posvećen elektroničkoj glazbenoj kulturi u svim svojim varijacijama pokreta, oblika i zvukova, koji svoju priču uspješno živi već petu godinu zaredom.

Najbolja je potvrda tome nedavno osvojena nagrada Ambasador za najbolji klub u Hrvatskoj koja nam je bila i više nego dovoljan povod za razgovor s čelnim čovjekom Crkve Sašom Jovanovićem, inače iskusnim riječkim DJ-em koji djeluje pod umjetničkim imenom Life4Funk.
Saša Jovanović/Snimio Vedran Karuza

Saša Jovanović/Snimio Vedran Karuza

Na dodjeli nagrada Ambasador 2016. Crkva je proglašena najboljim malim klubom u Hrvatskoj, a ove je godine slavila u kategoriji najboljega kluba. Što vam znači ovogodišnja nagrada?
– Velika je stvar kada ispuniš osobne kriterije, bez obzira o kakvom se poslu radi. Budući da su u našem slučaju vrlo bitni dojmovi publike, ali i umjetnika koji nastupaju, potrudili smo se postići svjetsku razinu klubinga. Što to točno znači, uvjerili smo se kroz prošle četiri sezone i tako je ostalo i u petoj: kvalitetan sound-system, pažljivo osmišljen interijer, gostovanja kvalitetnih domaćih i stranih producenata i DJ-a elektroničke glazbe i najbolja vibra koju možete naći u široj okolici. Ove nagrade su potvrda da je klub na dobrom putu i da kao takav može i treba predstavljati lokalnu i regionalnu elektroničku scenu.

Priznanje za rad

Ambasador je relativno nova, ali već etablirana nagrada. Što ona, iz vaše perspektive, znači za našu elektroničku scenu?
– Drago mi je da je nakon toliko godina cvjetanja hrvatske scene došlo do rađanja takve godišnje manifestacije. Imamo dovoljno ozbiljnih umjetnika i projekata koji su osvojili srca domaće i svjetske publike pa uopće nije loše na simboličan način im odati priznanje za njihova djela. Time dolazi do svojevrsnog okrupnjavanja same scene kroz upoznavanja i druženja, čime se stječu potrebni uvjeti za neke nove ideje i suradnju. Također, mlađim snagama daje se smjer i pomoć kako bi i oni sami lakše ostvarili svoje ciljeve.
Crkva je nedavno proslavila peti rođendan i uspješno krenula u petu sezonu. Možemo li se prisjetiti kako je sve počelo?
– Nakon zatvaranja tadašnje Stereo garaže i nekoliko mjeseci bez mjesta na kojem bi se mogli održavati eventi elektroničke glazbe u Rijeci, rodila se ideja da zajedničkim snagama otvorimo novi klub. Bivši vlasnik Sterea Vojko prodao je meni i mom sada već bivšem partneru Marku, potrebnu opremu za funkcioniranje kluba. Ja sam istodobno sasvim slučajno pronašao prostor u Ružićevoj i skupa s dvojicom prijatelja, Clausom i Božom, počeo izgradnju Crkve. Reklo bi se, dogodilo se što se dogoditi mora.
Klub Crkva/Foto Gregor BOGDANOVIĆ
Crkva je posebna i po samoj lokaciji u kojoj je smještena. Tko je zaslužan za njezino uređenje?
– Dizajn interijera došao je spontano kao i sve ostalo. Kada smo Crkvu počeli graditi, nitko od nas nije znao kako će ona izgledati, a činilo se da potpuno spontano naviru ideje koje smo odmah implementirali. Bazilika Don Bosco u Braziliji slučajno je poslužila kao osnova dizajna, a poklopilo se i to da je i sam Don Bosco bio veliki učitelj i mecena tadašnje omladine. Sami istražite što to mogu i na koji način djeluju sve nijanse plave i ljubičaste boje.

Ponos i vizija

Jeste li kad imali problema zbog imena kluba?
– Na samom početku velikom silinom odjeknulo je otvaranje našeg kluba i iako je bilo dosta i negativnih i pozitivnih komentara, najbolje je to što je ime toliko zvučno i upečatljivo da je u nekoliko dana cijeli Balkan znao za klub. Pax, Amor, Unitas, Respectus – natpis je koji stoji na klubu i svatko tko ima nešto protiv tih vrijednosti – ili ne zna, ili je sam sa sobom nesretan pa ide iskazivati mržnju. Ovo je Crkva ljubavi i glazbe i od toga se ne odstupa.
Koje su vam bile želje i ciljevi kada ste otvorili klub i jesu li oni aktualni i danas?
– Kroz sam rad, odmah na početku, javila se kompletna vizija ovoga kluba i kako bi on u konačnici trebao izgledati i što predstavljati. S velikom zahvalnošću mogu reći da je nakon ovoliko godina rada cilj 75 posto ostvaren.
Saša Jovanović/Snimio Vedran Karuza

Saša Jovanović/Snimio Vedran Karuza

Na što ste najponosniji u ove četiri godine?
– Iako je ponos grijeh, ne mogu reći da nisam ponosan. Ponosan sam na to što u Crkvu možete dovesti bilo kojeg svjetski priznatog umjetnika i svaki će reći isto.
Tko su nekad bili resident DJ-i u Crkvi, a tko je to danas?
– Nije se puno toga promijenilo kroz godine, osim što su malobrojni odustali i opravdano se posvetili drugačijem životu. Iako smatram da je velika šteta što je to tako, svatko ima svoj put i to treba poštovati. S druge strane, imamo nova imena koja su »zaslužila« svoje mjesto u klubu. Osjećam veliku prazninu otkako je Claus Cottini otišao iz naših redova svojim putem, a istovremeno i veliku sreću jer nam se pridružila Ana Antonova.

Uspješni programi

Koji su danas stalni programi u Crkvi?
– Pored naših programa, dan-danas imamo evente u režiji riječkog techno kralja DJ-a Ogija, zatim uspješnog pulskog Balancea, kao i povremene, ali i nezaboravne žurke KBS Entertainmenta. Uz to imamo i nekoliko godišnjih slavlja poput THANQ rođendana naše Marine Karamarko ili D.I.T.A godišnjice kostrenskog Tommyja Marqueza. Također, svi rado posjećuju i naše vrhunske Afterhours evente nakon Carnival DJ Sessiona ili Student Day Festivala.
Klub Crkva/Foto Gregor BOGDANOVIĆ
U Crkvi su gostovala brojna poznata domaća i strana elektronička imena. Čije nastupe vi najviše pamtite?
– Po mom subjektivnom mišljenju, najbolji inozemni nastupi su definitivno bili: Mihai Popoviciu, Stacey Pullen, Metodi Hristov, Fernanda Martins, Andrey Pushkarev, Marko Nastić x2, Alberto Ruiz… Od domaćih nastupa izdvojio bih Petra Dundova, Insolate, DJ-a Ogija, Lemona, Anđelka Šipuša »Shi Pe«, Bronskog, Dinu Jukića, a od mlađe generacije Tiasa. Prošle subote su Marina Karamarko i Mark Ash pokazali zašto su tu gdje jesu!

Malo tržište

Kako gledate na klupsku i glazbenu scenu u Rijeci? Jeste li zadovoljni onim što se nudi?
– Rijeka je u odnosu na npr. Zagreb vrlo malo i ograničeno tržište. Unatoč tome, ponuda je dovoljno velika da zadovolji tržište pa se čak u nekim trenucima događa da je toga previše. Iako je to tako, ostajemo uskraćeni za ozbiljnija gostovanja koje naše tržište nažalost u ovom trenutku ne može podnijeti. U suradnji s ovdašnjim najboljim promotorima pokušali smo ljudima ponuditi nešto više, iako se to pokazalo nedovoljno ili čak uopće neisplativim.
U organizaciji Crkve održani su partyji Torpedo One koji su bili povezani s projektom EPK. Kako ste zadovoljni suradnjom s Rijeka 2020 – EPK i hoćete li je nastaviti u budućnosti?
– Imali smo nesreću da je za taj event u suradnji s Rijeka 2020 – EPK Rijeku pogodilo nevrijeme i iako smo promijenili lokaciju zbog kiše, događaj je prošao zapaženo, publika je bila zadovoljna, a samim tim i mi koji smo event organizirali. Ovu suradnju vidim kao potrebno uključivanje nezavisne scene u pripreme za EPK 2020 i sa zadovoljstvom mogu reći da će se ta suradnja nastaviti.
Što općenito planirate u novoj godini?
– Ostalo je još samo 25 posto onoga što treba učiniti da bi vizija zvana Crkva bila kompletirana. Pored isplaniranih klupskih događanja sa stranim i domaćim gostima u 5. sezoni, najviše volje, energije i sredstava utrošit ćemo upravo na završetak inicijalnih planova kako bi naš grad imao pravi klub kojim se možemo pohvaliti svugdje u svijetu.

Komentari

komentara