Popularna tuzlanska reperica Sassja nedavno je objavila novi nosač zvuka pod imenom »No problemo«.

Na nasljedniku debitantskog materijala »Taktički praktično« koji je odjeknuo među publikom i kritičarima te ostavio neizbrisivi trag na regionalnoj sceni, radila je protekle dvije godine. Kao i za prvi album, jedna od rijetkih ženskih MC-ja u regiji na novom je materijalu okupila izvrsnu međunarodnu ekipu.

Bendovski vajb

Nedavno ste objavili novi album »No problemo«. Naslov je vrlo intrigantan. Zašto »No problemo«?

– Inspiracija za ime albuma je ista kao i za prošli – jednostavno, onako kako se pravio album. Dio je opisan u pjesmi »No problemo«, a druga strana naziva je »nije problem, bit ću ja i režiser, i menadžer, i PR, i dizajner, i tektopisac i sve što treba«. Tako je s većinom muzičara koje poznajem.

Album donosi deset pjesama. Rekli ste da neke nose »bendovski zvuk«, a druge opet drže samo do elektronike i bassa. U kojem se »aranžmanu« bolje osjećate?

– Volim taj bendovski vajb i voljela bih napraviti još neke projekte s cijelim bendom, i snimke i koncerte, ali nije mi san imati bend u konačnici. Svidjelo bi mi se imati neku fazu benda, ali više volim repanje na beatove i riddime. Pomisao da imam cijeli bend i da radim samo s bendom, me ne privlači.

Na ovom ste albumu okupili izvrsnu međunarodnu ekipu. Možete li se prisjetiti koga sve? Jesu li vam to sve bili suradnici i na prvom albumu, ili ste s nekima sada prvi put surađivali?

– S prvog albuma tu su Kantriman i Fokus. Kantriman je ovog puta napravio mix i mastering cijelog albuma, a Fokus ima dvije pjesme, »Stube« i »Njemica«. Osim njih, tu je Zvone (Ante Zvonimir Stamać) koji je radio muziku za sljedeći singl »S njom« u kojem je Erol Zejnilović odsvirao gitaru. Hvala zaista svima koji su sudjelovali u izgradnji albuma, a to su: Andrej Fon Črč, Jaka Berger, Klemen Zupan Zupi, Darko Rundek, Benjamin Ziervogel, Gigo, Kpow, Sandro Drinovac.

U novim ste pjesmama progovorili »o ljubavi, smrti, nasilju, Tuzli i mahali, o Njemačkoj, FMJamu, modernom vremenu društvenih mreža, stanju u državi, slobodi i levatima kojima nije problem«. Koja vas je tema najviše »mučila«, o čemu vam je bilo najteže progovoriti?

– Najteže mi je bilo pisati pjesmu »S njom«. To je tema koja me dugo boli i samo pisanje pjesme mi je bila neka vrsta samoterapije. Ta pjesma će upravo biti i sljedeći singl čiji će spot izaći za nekoliko dana.

Album singlova

Pjesma »Savana« duet je s Darkom Rundekom. Uskoro ćete snimiti i spot za nju. Možete li nam otkriti nešto više o pjesmi? Kako vam je bilo surađivati s Rundekom?

– Prije svega mi je drago da smo se upoznali, družili i sprijateljili. On je divan čovjek i primjer je da muzika ne mora dosaditi niti postati obaveza muzičaru. Upoznala sam nekoliko iskusnih muzičara koji su godinama na sceni i uplašilo me kako su neki od njih prazni i muzika im se pretvorila u teret. Darko je baš totalna suprotnost tome i baš je svaki razgovor s njim inspirirajući. Čast mi je da se pronašao u prijedlogu pjesme i da ju je uljepšao još na svoj način, baš smo svi uživali i u studiju i tijekom snimanja spota.

Što biste rekli, koja bi bila misao vodilja vašeg novog albuma?

– Htjela sam napraviti album od singlova i mislim da sam prilično uspjela u tome. Na svakoj pjesmi smo pažljivo radili pa mi je zaista žao da neku pjesmu ne čujete pažljivo, a vrijeme je takvo da rijetko tko ima strpljenja za slušanje cijelog albuma. Svaka pjesma je različita, a opet se može povezati u album jer ima taj moj neki zvuk.

Hoćemo li vas možda uskoro moći ponovo moći poslušati u Rijeci?

– Možda u ljeto, sada samo izbacujem singlove, pišem nove pjesme i zimujem.

Ostvareni planovi

Osim po novom albumu, po čemu ćete najviše pamtiti 2017. godinu?

– Na privatnom planu sam ostvarila sve što sam u ovoj godini zamislila i sretnija sam nego ikada svojom obitelji i prijateljima. Cijelo ljeto sam bila na festivalima i jako puno sam radila cijelu godinu. Odlično mi je bilo na Sea Star Festivalu, te sam jako sretna jer sam upoznala Zemlju za nas i družila se tamo s Darkom i drugim divnim ljudima.

Kakvi su vam planovi za 2018. godinu, i radite li uopće velike godišnje planove?

– Zima mi je uvijek depresivna naročito u Tuzli gdje živimo u magli i smogu nekoliko mjeseci. Nova godina mi tako dođe baš u pogrešno vrijeme kada bih najradije uzela odmor i jednostavno nestala da me nitko ne može pronaći nekoliko mjeseci. Mislim da planove i ciljeve postavim tek negdje pred kraj proljeća, a zimi sam samo jako mrzovoljna i čekam da prođe. Trenutno samo znam da će sljedeći spot biti na Youtubeu ovog mjeseca, a sve ostalo mi je nekako svejedno. Tako ovo vrijeme djeluje na mene (smijeh).

Što biste poželjeli u novoj godini sebi, a što svima ostalima?

– Više obitelji, zdravlja, putovanja i sna, manje rada i stresa za plaćanje računa. To želim svima, a i sebi ću ponavljati cijelu godinu.

 

Komentari

komentara