Novi headliner ovogodišnjeg SeaRock festivala bit će američki kantautor Mark Olson, poznat po solo karijeri kao i nekadašnjem radu s bendom Jayhawks.

Uz već najavljen dolazak Alejandra Escoveda, možemo s ponosom reći da će ovogodišnje izdanje festivala predstaviti dva izuzetno cijenjena rock’n’roll desperadosa. No, dužni smo i objaviti promjene datuma festivala koji će se održati za vikend 21. i 22. srpnja, na ljetnoj pozornici u Kotoru, poručuju organizatori.

Mark Olson je američki kantautor porijeklom iz Minneapolisa koji je osnivač legendarne alternative country grupe Jayhawks, s kojima nastupa od 1985. do 1995. Bend objavljuje četiri albuma koji ih svrstavaju u prvu ligu tada nadolazeće alt country scene, zajedno s Uncle Tupelo, Gear Daddies i Honeydogs. Olson ipak napušta Jayhawks 1995. da bi svirao s tadašnjom suprugom Victoriom Williams, najperspektivnijom američkom kantautoricom 90-tih, kojoj je na žalost, dijagnozirana multupla skleroza, s kojom se bori i dan danas. Muzičku saradnju s Victoriom Williams ostvaruje kroz projekt »Original Harmony Ridge Creekdippers«, koji do 2006. objavljuje sedam albuma.

Nakon ovog perioda, Mark Olson kreće u solo karijeru koja traje do danas – pored kratkog povratka u Jayhawks i još jednog albuma »Mockingbird Time« iz 2011. – i u okviru koje proširuje svoj muzički izraz obogaćen emocionalnijim pristupom i nekonvencionalnim metodama.

Posljednji album »Good-by Lizelle« snima putujući južnom Afrikom i Jermenijom s današnjom suprugom Ingunn Ringvold, s kojom bilježi snimke na licu mjesta koristeći inspiraciju trenutka. Harmonija njihovih glasova, u kombinaciji s neobičnim instrumentima (dulcimer i djembe), zvuče zavodljivo i nadahnuto.

Rezultati su ocjenjeni izuzetno visoko od strane svjetske muzičke kritike, navodeći Olsonov posljednji album najinspirativnijim još od sredine 90-tih i zlatnog perioda s Jayhawksima.


SeaRock festival bit će održane 21. i 22. srpnja na ljetnoj pozornici u Kotoru. Ulaz će, kao i svih prethodnih 6 godina biti besplatan.

Komentari

komentara