Američka instrumentalna post rock trojka Russian Circles i alter rock bend Torche otvaraju sedmo izdanje riječkog Impulse Festivala.

Oba benda u Rijeku dolaze prvi put i to na krilima novih diskografskih izdanja koja su već pobrala pohvale kod glazbenih kritičara i publike, a koncert 30. ožujka u riječkom Pogonu kulture bit će im jedini u Hrvatskoj.

Sedmo izdanje Impulsea, klupskog boutique festivala koji spaja riječke gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture, održavat će se od 30. ožujka do 5. travnja 2020. godine. Zajedničku organizaciju potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala i ove je godine zaslužan dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.

Buka i melodija

Čikaški trio Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i blaženih melodija.

– Novi album »Blood Year« objavljen u kolovozu za Sargent House slovi kao smirenje pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, iz melankolije do krešenda. Reputacija studija o netaknutim tonovima bubnjeva potpuno je prikazana u uvodnim pjesmama, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija, postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi »Enter«, »Geneva« i »Memorial«. Zadnjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju zajedno kao bend pratiti temelje pjesama u jednoj sobi kao cjelovite, bez traga klika. Iako zadržava spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe koje su zaštitni znak od njihovih početaka, »Blood Year« u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na novo izdanje, stoji u najavi organizatora.

Izvan ladica

Grupa Torche koju čine gitarist, basist i producent Jon Nuñez, gitarist i vokal Steve Brooks te bubnjar Rick Smith, u zadnjih 15-ak godina nerijetko žanrovski prelazi iz dooma, sludgea i stoner rocka preko ostalih tipova rocka i metala.

– Navikli smo da zbog predrasuda ili nedovoljno poznavanja nekoga ili nečega nastojimo nesvjesno to isto stavljati u određene okvire, tzv. police ili ladice. Na sličan način Nuñez govori o Torcheu kada ih se neprestano pokušava ugurati pod neki specifični žanr: »Kada nas pitaju kakvu muziku sviramo, ja im odgovaram: gromoglasni rock ‘n’ roll«. Ovo je možda i najbolji način da ih se opiše, pogotovo kroz njihov zadnji, peti po redu album »Admission«. U stvaranju glazbe za »Admission« svi su bili više uključeni nego prijašnjih godina, što je dodatno ojačalo koheziju benda, ali i samog albuma. Može se reći da je to zapravo njihov najosobniji album, onaj koji ih ogoljuje pred drugima i prikazuje u pravome svjetlu, osjećaju se zadovoljno, svježe i tu pozitivu nastoje prenijeti svojoj publici na nezaboravnim koncertima, kažu organizatori Impulse Festivala.

Ulaznice

Prodaja ulaznica kreće u četvrtak, 10. listopada od 11 sati i to po cijeni od 110 kuna. Taj iznos je na snazi do 2. prosinca, kad se cijena ulaznice penje na 135 kuna. Ako ih ostane, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 165 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Dallas Music shopu u Rijeci te u sustavu Entrio.

 

Komentari

komentara