Ovogodišnji, 6. SuperUho Festival koji će se od 2. do 4. kolovoza održavati u Primoštenu, bit će posvećen NO Jazz festivalu, deset godina nakon njegova gašenja, a obilježit će ga neka od značajnih svjetskih imena jazz glazbe te oni koji brišu granice glazbenih svjetova, kao što su Marc Ribot, Art Brut, Colin Stetson, Shilpa Ray te domaći bendovi Chui i The FogSellers.

– Primošten će uživati u zvukovima nekih od najznačajnijih svjetskih imena jazz i ne samo jazz glazbe, pa se očekuje intimnije i akustičnije izdanje festivala.

Marc Ribot, jedan od najvećih živućih gitarista, zadnji je put u Hrvatskoj nastupio prije 14 godina u sklopu NO Jazza. U Primošten dolazi s kvintetom Songs of Resistance koji čine saksofonist Jay Rodriguez, basist Brad Jones, bubnjar Ches Smith te udaraljkaš Reinaldo de Jesus. Njegovu fascinantnu karijeru obilježio je rad s Tomom Waitsom, primjerice na albumima »Rain Dogs« i »Franks Wild Years«, »Bad As Me«. Nezaobilazan je i rad s The Lounge Lizards i Jazz Passengers čiji je član godinama bio, kao i suradnja s Elvisom Costellom i Johnom Zornom. Profilirao se i kao sjajan autor, snimivši desetke albuma među kojima i lani objavljeni »Songs of Resistance 1942-2018«, inspiriran aktualnom vlašću u SAD-u, ali i puzajućom fašizacijom društava diljem svijeta. Na sebi svojstven način obradio je niz protestnih i revolucionarnih pjesama te okupio zavidnu listu gostiju, među kojima i Tom Waitsa kojem prepjev pjesme »Bella Ciao« ujedno predstavlja prvu pjesmu objavljenu u protekle tri godine.

Britanski miljenici glazbene kritike Art Brut, u visokoenergetskom spoju garažnog rock’n’rolla i post punka petim su se studijskim albumom »Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out!« vratili na scenu. Petorka je prije 14 godina predstavila hvaljeni prvijenac »Bang Bang Rock & Roll«, a singlovima »Emily Kane« ili »Formed a Band« ostvarili su proboj iz nezavisne scene. Uslijedili su albumi »It’s a Bit Complicated«,»Art Brut vs. Satan«, »Brilliant! Tragic!« i slavljenički »Art Brut top of the Pops«. Pjevač Eddie Argos i dalje je najozbiljniji kandidat za najzabavnijeg frontmana današnjeg rock’n’rolla.

Američki saksofonist Colin Stetson, premda ga se najčešće svrstava među jazz glazbenike, ima impresivnu listu suradnika. Razvijao je jedinstven glazbeni izraz kao solist, prvenstveno na saksofonima i klarinetima, što je rezultiralo nizom izdanja na kojima se njegova intenzivna tehnička vještina nadopunjuje s uzbudljivim i emocionalno razornim skladanjem. Njegov zapanjujući, fizički intenzivan pristup instrumentima (uglavnom bas i alt saksofoni) proizvodi emocionalno bogate polifonijske skladbe.

Shilpa Ray, njujorška blues punk kantautorica, moćnim se glasom pridružila Nick Caveu na turnejama po Europi i Americi, a potom joj je objavio prvo soloizdanje, EP »It’s All Self Fellatio«. Nakon bendova Beat The Devil i Shilpa Ray and Her Happy Hookers odlučila se za solokarijeru i snimila dva albuma.

Prva domaća imena festivala su zagrebački Chui i šibenski The FogSellers, dva benda koja brišu granice između teško spojivih glazbenih svjetova.

Komentari

komentara