Premijerno u Rijeci, u sklopu europske turneje koja započinje u OKC-u Palach, sjajni Suuns otvaraju šesto, proljetno izdanje Impulse festivala.

Kanadska indie četvorka adut je izdavačke kuće Secretly Canadian, a zajedno od 2007. kreiraju uzbudljiv glazbeni kaos koji je precizno strukturiran i već poslovično hvaljen spektrom relevantne kritike. Njihov dolazak u Rijeku i aktualni album »Felt« povod je razgovora s Benom Shemiejem.
Ovo je vaša treća turneja na Balkanu. Osjećate neku posebnu vezu s publikom regije?
– Volimo svirati na Balkanu. Odlična je vibra. No ipak nismo puno svirali u toj regiji i ova nas turneja vodi u mjesta u kojima nismo nikad bili. Imamo puno prijatelja koji su svirali u ovom području i koji tvrde da je scena odlična. Publika je totalno »unutra« i prijateljski nastrojena i to je najbolja situacija za bend.
Recenzije aktualnog albuma »Felt« još su uvijek »vruće«, vidite li napredak u smislu prodaje, nove publike…
– Teško je reći. Ovo radimo već dugo vremena, imamo solidne »temelje«. Dio razloga zašto želimo doći na Balkan jer nam je relativno nepoznat – postoje neke nove stvari koje treba otkriti i ljudi koje treba susresti.
Suuns
Godine 2015. izdali ste fantastičan album u suradnji s Jerusalem in My Heart, koji je u Rijeci nastupio 2016. Planirate li nešto slično u budućnosti?
– O tome uvijek pričamo, ali je teško jer smo svi jako zauzeti. Taj je zapis bio rad ljubavi i bilo bi sjajno učiniti nešto novo. Jedan od razloga zbog kojeg je taj album uspio jest činjenica da nismo imali očekivanja i trebalo nam je gotovo tri godine da ga realiziramo. Sad kad smo nešto uspostavili … nemoguće je ponoviti isto.
I 2016. je bila važna za bend, postali se kustos velikog multimedijalnog festivala Le Guess Who. Opće mišljenje o takvim festivalima, a i Impulse je također multimedijalni festival, jest odličan spoj različitih kulturnih segmenata koji se povezuju s glazbom?
– Odličan festival i odlična vibra. Trudimo se ići svake godine, ako možemo. Multimedijska vibra je sjajna, dobivate iskustvo jače od same glazbe. A tu je i drugačija publika pa je zanimljivije.
Prošle godine Max Henry je napustio bend. Postoje li zamjene, novi članovi?
– Da, imamo novog tipa po imenu Eric koji je cool i zabavan. Ima još puno posla.
Kad je riječ o kreativnoj energiji pri snimanju albuma, osobito vaših koji su kombinacija gitarskih rifova, samplova i svih vrsta efekata – tko se bavi time? Primjerice »Hold/Still« ste snimali dva tjedna, a »Felt« ipak nešto duže?
– Svaka je pjesma drugačija i od svih zahtijeva različite uloge. Posljednji album bio je najduži za snimanje – nismo ga snimili u jednom »tejku« kao prethodne. Mi nemamo utanačen način rada, svaki put iskušavamo nešto novo.
Živimo u vizualnim vremenima, koliko vam je važan vizualni identitet?
– Jako nam je važan. Mislim da su video spotovi bili važniji prije, a sad su ipak manje bitni.

Komentari

komentara