Einstürzende Neubauten, Flogging Molly, Sun Kil Moon i Of Montreal – glavna su festivalska imena drugog izdanja šibenskog festivala SuperUho što se od 3. do 5. kolovoza održava u šibenskoj tvrđavi sv. Mihovil i na kojem je u tri dana nastupiti više od 20 izvođača.

Einsturzende Neubauten nastao je prije 35 godina u zapadnom Berlinu pod utjecajem progresivnih njemačkih glazbenika, Can, Neu!, Kraftwerk. Njihov jedinstveni i prepoznatljivi zvuk rezultat je odluke da izbace bubnjeve, koje nadomještaju čelične konstrukcije, plastične cijevi, čekići te materijali sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ručno rađenim perkusijama. Studijskom audio opremom manipuliraju sirove aritmične zvukove i vokale, a veliku pozornost daju vizualnom dojmu, poznat je i njihov logo, minimalistički spiljski crtež čovjeka.

Pozitivna energija

Na šibenskom festivalu nastupit će i Flogging Molly. Posebnost i moć benda leži u tematici njihove lirike posvećene običnom čovjeku – radničkoj klasi. Cilj im je putem glazbe prenijeti na publiku, radničku klasu, snagu i pozitivnu energiju potrebnu za borbu protiv bahatog i drskog političkog elitnog establišmenta koji iz godine u godinu sve više zanemaruje stanovništvo, što je dovelo do globalnog siromaštva, ekonomske i moralne krize, stoji u najavi koncerta.

Glavna osovina stvaralaštva i originalnosti u izvedbi tradicionalne američke glazbe kalifornijskog benda Sun Kil Moon je Mark Kozelek – vrstan pjesnik i kompozitor. Sun Kill Moon od 2003. godine do danas izdali su sedam studijskih albuma, a u Šibeniku će predstaviti novi album »Universal Themes« uz presjek opusa s prethodnih albuma. Američki bend of Montreal oformio je 1996. mastermind i frontman Kevin Barnes. Tijekom godina više je puta izmijenio postavu benda, a svaki sljedeći album je nadograđivao nijansama ritmova i tako slušateljima uvijek donosio novi zvuk.

U Šibeniku će gostovati i King Khan, koji je devedesetih svirao u nizu garažnih rock’n’roll bendova, a u Hrvatsku dolazi s deveteročlanim bendom The Shrines, koji izvodi psihodelične i energične forme soul glazbe pod utjecajem garažnog rocka.

Regionalne zvijezde

Na gradskoj plaži Banj bit će smještena pozornica na kojoj će se odvijati noćni DJ program, ali i nastupi kantautora u kasnim popodnevnim satima. Plato ispred ulaza u tvrđavu – Mali stage na uzvisini iznad stare šibenske gradske jezgre s rajskim pogledom na šibenski arhipelag ugostit će po jednog izvođača točno pred sam početak programa na glavnoj pozornici.

Manje od tjedan dana prije početka festivala, organizatori su objavili pet novih izvođača. Ovoga puta radi se o regionalnim bendovima: Harp Explosion, The Marshmallow Notebooks, Denis Katanec, Dox Analogx i Cloud 68.

Usnoharmonikaš Igor Djeke – Iggy, prvi put je kao Harp Explosion nastupio 2009. godine. Koristi moderni pristup one man bend formi koji se preciznije naziva harmonica looping. Iggy uz pomoć prepoznatljivo prljave usne harmonike gradi autorski garage blues repertoar nasnimavajući uživo rifove i teme na već postojeće loopove bubnja.

Nakon što je pod starim imenom Marshmallow u kućnim uvjetima snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran), Matija Habijanec je pod novim imenom The Marshmallow Notebooks snimio istoimeni album koji se prvo pojavio na internetu kao besplatni download, pa na mnogim godišnjim listama najboljih albuma u regiji, a onda i na vinilu koji je izašao za improviziranu izdavačku kuću Noisy Night. U proširenoj postavi The Marshmallow Notebooksa koja će nastupiti na SuperUhu su još i Vlado Mlady, Ana Franjić i Matko Botić. Denis Katanec zagrebački je kantautor i glavna pokretačka snaga bendova Felon i Denis Katanec Okanagan LTD. Iza sebe ima niz albuma. Odsvirao je preko 100 koncerata u cijeloj regiji, a jedni od zapaženijih bili su njegovi nastupi prije američkog singer-songwritera Damiana Jurada te Damira Avdića.

Komentari

komentara