Prva turneja je gotova. Hvala svima koji su nas ugostili i slušali. Bilo je predivno! Kratki su dojmovi macho-pop benda Svemirko koji je nedavno nastupio na Velvet Festivalu u Puntu. Bila je to odlična prilika za predstavljanje debitantskog albuma »Vanilija« koji je frontmen grupe Marko Vuković napisao, snimio i producirao unutar četiri zida svoje sobe.

 

Materijal je objavljen u siječnju, donosi devet pjesama, moguće ga je preuzeti sa službene Svemirkove Bandcamp stranice, a naplaćuje se po principu »plati koliko želiš«. Također, album je objavljen i u fizičkom, pomalo zaboravljenom izdanju o čemu možete više doznati u nastavku.

U zamahu

Tko još čini grupu Svemirko uz vas?

– Bojan Bojko, Branimir Blažević, Tomislav Djudarić i Marin Tandara.

Koliko često općenito nastupate, jeste li zadovoljni brojem svirki?
– Kao što napomenuh prije, Svemirko sa svojim nastupima još nije krenuo u svoj puni zamah. Očekujem da će svirki biti i trenutno se dogovara puno toga što ne mogu otkriti. Moram priznati da je lijepo putovati svirajući, jedinstven osjećaj.
Za one koji ga nisu poslušali, možete li nam otkriti nešto više o aktualnom materijalu »Vanilija«? Gdje ste ga snimali, tko ga je producirao, o čemu progovarate u pjesmama?
– Snimao sam ga kod kuće u Đakovu, producirao sam ga sam, a mastering je radio Lionel Williams koji je prije radio s izvođačima kao što su Toro Y Moi, Unknown Mortal Orchestra, Vinyl Williams, Morgan Delt i slični. Pjesme i tekstovi su tijek misli. Zabavljam se radeći svoju glazbu i nadam se da to prepoznaju i naši slušatelji.

Zaboravljeni formati

Album »Vanilija« objavili ste na VHS kazeti. Zbog čega?
– Pa zbog toga što su nam ti gotovo zaboravljeni formati jako zanimljivi, a i diskografska kuća za koju izdajemo, »više manje zauvijek«, ima zanimljiviju viziju i rado smo njezinim dijelom. Ali i zabavno je, zar ne? Treba se potruditi doživjeti iskustvo, ne znam, meni je to zanimljivo.
Kako ide prodaja tog oblika izdanja?
– Kako i bilo koja prodaja nezavisnih artista. Rekao bih – nedefinirano.
Prije Svemirka, stvarali ste pod pseudonimima Kimekai i Nikonar. Koliko je ono što radi Svemirko slično, odnosno različito od onoga što ste stvarali u prošlim projektima?
– Jako je slično, jer to sam ja. Naravno da tu postoje žanrovski različiti momenti, ali u principu zvuk koji ciljam, oprema koju koristim slična je iz projekta u projekt, samo isklesana s puno više znanja i iskustva kojem težim kao glazbenik.
Tko su vam uzori u glazbi, i koliko se njihov utjecaj može pronaći u vašim pjesmama?
– George Michael, Fleetwood Mac i Goran Bregović.

Komentari

komentara