Prije dva dana obilježena je 3. godišnjica smrti legendarnog britanskog glazbenika Davida Bowieja koji bi, da nas nije prerano napustio, ovog mjeseca proslavio 72. rođendan.

Upravo na taj dan, 8. siječnja, pokrenuta je mobilna aplikacija proširene stvarnosti »David Bowie Is« u čijem je stvaranju sudjelovala i njegova udovica Iman, dok je ulogu naratora preuzeo slavni britanski glumac, oskarovac Gary Oldman.

– Ova aplikacija približit će izložbu »David Bowie Is« široj publici. Odlično je što je njegovi obožavatelji mogu doživjeti ovim putem, poručio je poznati glumac koji je Bowieje poznavao od kraja 1980-ih, zajedno su igrali u filmu »Basquiat«, a Oldman je glumio i u Bowiejevom kontroverznom spotu za pjesmu »The Next Day« iz 2013. godine.

Kako se navodi u njezinom popratnom materijalu, »David Bowie is« virtualna je interpretacija hvaljene hit-izložbe koja je izvorno postavljena u londonskom Muzeju Victoria & Albert 2013. godine, nakon čega je pet godina »putovala« svijetom i ostvarila rekordnu posjećenost gdje god je bila postavljena. Izložba, kao i aplikacija, govori o Bowiejevom životu i karijeri putem kostima, snimki, fotografija, stranica dnevnika itd. Aplikacija donosi više od 400 eksponata s kultne izložbe koji su postavljeni u 25 novodizajniranih virtualnih soba. Virtualna izložba »David Bowie is includes« uključuje 56 kostima, 38 pjesama, 23 spota i live nastupa, 60 originalnih notnih zapisa, 50 fotografija, 33 crteža i 7 slika.

– »David Bowie Is…« je najluđa aplikacija na vašim pametnim telefonima, piše The Guardian o mobilnoj aplikaciji čija cijena iznosi 59 kuna.

Svaki digitalno skenirani predmet koji čini postav izložbe posvećene jednom od najvećih i najutjecajnijih umjetnika popularne umjetnosti, moguće je detaljno proučiti i promotriti. Milijuni Bowiejevih obožavatelja koji izložbu nisu imali prilike vidjeti uživo, ali i oni koji jesu, tako sada mogu, između ostalog, zumirati i »listati« stranice papira na kojima su ispisani stihovi njegovih pjesama te »okretati« kostime kako bi ih se moglo proučiti iz svih kutova. Aplikacija, tj. izložba, donosi sve od crteža na kojima je prikazao kostime svojeg benda iz tinejdžerskih dana Delta Lemons, snimke kratkog filma »The Mask (A Mime)« u kojem je glumio 1969. godine, kostima Kansaija Yamamota kreiranih za njegovu legendarnu turneju »Aladdin Sane« do litografija njegove supruge Iman nastalih 1994. godine.

 

Komentari

komentara