Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija, koji su se zadnjih godina probili među najpoznatije world music bendove, svirat će u nedjelju, 29. listopada, u Vintage Industrial Baru, najavio je organizator koncerta.


Radi se o njihovom drugom nastupu u Vintage Industrial Baru, gdje su početkom prošle godine svirali u sklopu projekta »Multikulturalizam u glazbi«, a prethodno su 2012. godine nastupili i na INmusic festivalu na zagrebačkom Jarunu.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a kada je bend osnovan 2006. godine svi su glazbenici bili u ranim dvadesetim godinama.

Svi su pohodili školu »Les enfants de l’Adrar» u Tinzawatenu, maloj oazi usred pustinje koju je financirala europska zaklada, gdje su budući članovi Tamikresta dobili svoju osnovnu glazbenu obuku.

Njihovu mladost oblikovao je građanski rat između 1990. i 1995. godine, a kad su 2006. izbili novi sukobi, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili su ne boriti se oružjem, već glazbom.

U mladosti su svirali tradicionalnu tuarešku glazbu Kel Tamasheq i štovali grupu Tinariwen, koja je osamdesetih godina već kombinirala afričku tradicionalnu glazbu sa zapadnjačkom rock glazbom. Preko interneta članovi Tamikresta saznali su za velike glazbenike kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler, koji su utjecali na oblikovanje Tamikrestova zvuka.

Susret Tamikresta sa Chrisom Eckmanom, liderom The Walkaboutsa, tijekom njegova putovanja Saharom 2009. godine završio je suradnjom, te je Eckman producirao njihov prvi album »Adagh«. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Nick Caveovih Bad Seedsa.

Suradnja s Eckmanom nastavila se i na njihovom drugom albumu »Toumastin«, koji je izdan 2011. godine, »Chatma» je izdan krajem 2013. godine, sljedeći je bio »Taksera» iz 2015., a najnoviji album je ovogodišnji »Kidal«.

Komentari

komentara