S novom akademskom godinom započinje i nova sezona Riffa, ciklusa koncerata studentskih bendova.

Prva ovosezonska svirka u Palachu će biti održana u četvrtak kada će se publici predstaviti mladi riječki bend The Black Room koji će na tom koncertu predstaviti upravo objavljeni prvi EP »The Black Room«. EP koji je moguće besplatno skinuti na njihovoj Bandcamp stranici, ujedno je i najava njihovog prvog albuma koji bi trebao biti objavljen početkom sljedeće godine.

Grupu The Black Room čine: Jakov Katalinić i Leo Ventin koji su zaduženi za vokale i gitare, basist Miljen Sirotić i bubnjar Ivan Ritoša. S bendom nas je upoznao Jakov Katalinić.

Pronađena iskra

Bend postoji od prošlog ljeta. Kako je nastao The Black Room?

– Nakon nekoliko promjena tijekom 2014. godine, ulaskom bubnjara Ivana Ritoše u kolovozu prošle godine zaokružili smo postavu na nas četvoricu. Prije toga postojalo je nekoliko pjesama na kojima smo radili Leo, Miljen i ja. Nedostajala nam je ta zadnja iskra koja je nastala promjenom postave i koja je donijela neku novu energiju te promijenila pjesme i sam zvuk benda.

Kakva su vam prethodna glazbena iskustva?

– Osim Ivana koji je bio bubnjar u bendu Diskuz nismo svirali u drugim bendovima jer nismo vidjeli smisao u tome. Znali smo oduvijek kakav bend želimo imati, samo nismo htjeli izaći s materijalom prije nego budemo sigurni da je to ono najbolje što možemo izvući iz sebe.

Kažete da se glazbeno oslanjate na tamniji prizvuk blues rock i garage rock bendova te neo-psihodelije 80-tih i 90-tih. Što vas je privuklo toj kombinaciji žanrova?

– Odrasli smo na američkim i engleskim bendovima 90-ih i onda se pojavio taj cijeli garage rock revival koji je dosta utjecao na nas. U cjelini naši utjecaji idu puno dalje. Slušali smo sve vrste rock glazbe od njenih samih početka do sada. Taj opis stoji tu zbog »ladica« koje ljudima pomažu da mogu svrstati glazbu. Nama je draže reći da sviramo samo i jednostavno rock ‘n’ roll.

Odlične reakcije

Tko su autori pjesama? O kojim temama progovarate u njima?

– Autori smo sva četvorica. Jednako doprinosimo stvaranju pjesama. Teme se dotiču života u gradu, poglavito noćnog života i društvenog lutanja pojedinca. Utjecaji većinom potječu iz američke literature te film noira s mješavinom filmova Johna Hughesa i Woodyja Allena.

Gdje ste snimali materijal? Tko je bio uključen u njegov nastanak?

– Bubanj je snimljen u studiju G.I.S. kod Mateja Zeca (Let 3). Ostatak je snimao Bojan Bajić (Diskurz) i mi. Album je self-produced jer smo ga htjeli napraviti pod svojim uvjetima i prezadovoljni smo kako je završni proizvod ispao.

Kakve su reakcije na EP? Pročitala sam da recenzije za njega stižu i iz Engleske…

– Reakcije su zaista odlične. Nismo očekivali ovako dobar prihvat. Stvari se zasada razvijaju odlično i puno toga se planira. Znat ćemo puno više nakon izlaska samog albuma.

Ovaj EP najava je upravo tog albuma koji bi trebao izaći početkom 2016. godine. Što će on donijeti?

– Album je zapravo već snimljen. Donijet će 12 pjesama i proširenu tematiku EP-a. S EP-om smo htjeli vidjeti reakcije ljudi na materijal što je ispalo odlično tako da nastavljamo dalje.

Materijal ćete predstaviti na koncertu u Palachu gdje ćete nastupiti u sklopu koncertnog serijala Riff. Što pripremate za tu svirku?

– Predstavit ćemo pjesme s EP-a i kompletnog albuma. Sviramo sami tako da ćemo se potruditi da to bude na nekoj višoj razini od nekog običnog klupskog koncerta.

Najmračnije tajne

U Rijeci ste svirali u Tunelu, Životu, Klub.u, a bili ste i predgrupa Jonathanu u Opatiji. Gdje ste još svirali i gdje planirate nastupiti?

– Odradili smo nekoliko nastupa u Zagrebu i Sloveniji. Većinu toga smo gledali kao zagrijavanje budući da nismo imali objavljen materijal. Nakon Palacha planiramo se posvetiti promociji s nekoliko nastupa u Hrvatskoj. Također imamo u planu nekoliko inozemnih nastupa na koje ćemo se fokusirati nakon izlaska albuma, ali o tome ćemo znati više tek sljedeće godine.

I za kraj, PS pitanje. Krije li se iza imena benda neko posebno značenje?

– To je mjesto koje skriva tvoje najmračnije tajne.

 

 

Komentari

komentara