Treće mjesto, odnosno Ri Rock Kipić – GiRicu, nagradu za najperspektivniji mladi bend u zadnje dvije godine, na ovogodišnjem je Ri Rocku osvojio riječki bend The Siids. Ovaj electro rock duo čine iskusni multiistrumentalisti Stanislav Grdaković i Darko Terlević koji će godinu na izmaku, osim po ovom priznanju, pamtiti i po mnogim drugim lijepim trenucima.

Na 40. Ri Rocku osvojili ste nagradu za najperspektivniji mladi bend u zadnje dvije godine. Kako komentirate nagradu i što ona znači za vas?

Stane: U jednu ruku nam je smiješno biti u kategoriji mladih i perspektivnih, ali s obzirom na to da je The Siids novi projekt, to nam je zapravo laskava titula. Općenito kad smo krenuli u ovu priču, nismo računali ni na kakve nagrade i priznanja, napravili smo sve skupa zbog sebe i potrebe za stvaranjem glazbe, a to što publika i struka to hvale, samo nam godi. Drago mi je da među mladim ljudima ipak imamo što reći te da je naš način pisanja glazbe ljudima zanimljiv.

Simbol grada

Što općenito kažete na novi koncept Ri Rocka i pokretanje nagrade Ri Rock Kipić?

Darko: Meni se čini da je ovaj format nekako najbolji do sada, nismo izgubili natjecateljski dio, a program ima zanimljiviji format. Čini mi se da zanimanje publike to i potvrđuje.

Što za vas predstavlja Ri Rock?

Stane: Ri Rock je zaista jedan od bitnijih simbola našeg grada. On predstavlja urbanu Rijeku i ljude koji ne žele biti dio seljačke i primitivne, nažalost ali moram reći, većine (mislim pritom na cijelu državu i šire). Sve više ga gledam kroz sociološku prizmu nego kroz glazbu. Volio bih da možemo pričati samo o kvaliteti glazbe, ali nažalost nije tako. Mislim da je sad to vidljivo kao i na samim počecima Ri Rocka što nikako nije dobro, ali izaći ćemo iz toga kao i mnogo puta prije.

Kristijan VUČKOVIĆ

Iako je grupa The Siids mlada stažem, vi iza sebe imate dugogodišnje glazbeno iskustvo. Jeste li možda (s nekim prošlim bendovima) imali prilike nastupiti na Ri Rocku?

Stane: Svirali smo zaista mnogo puta na Ri Rocku, meni je to bio i prvi koncert u životu. Mislim da je bila 1993./1994. godina, a grupa je bila Free For All.

Večeras nastupate u Pogonu kulture, uz Let 3, Grč i The Black Room. Što pripremate za taj nastup?

Darko: Planiramo svirati ono što nas je i dovelo do nominacije, a to su tri singla koji su već vani plus još nekoliko stvari, ovisno o tome koliko dobijemo vremena. Možda i koju novu probamo.

Muzika.hr vašu je pjesmu »Lovers«, a Mixer.hr uvrstio vas je među 15 novih glazbenih imena koja su pokorila 2018. godinu. Što vi na to kažete?

Darko: Kao i sama nagrada na Ri Rocku, to je potvrda da ono što radimo ide u dobrom smjeru, da i publika i ljudi iz glazbe primjećuju ono što radimo bez da moramo ikome gurati pod nos i nasilno se nametati. Pustili smo stvari da idu svojim prirodnim tijekom, a čini se da idu zaista dobro.

Ne lutamo stilovima

Svojim ste izričajem osvojili i publiku i kritičare. Koja vam je misao vodilja u stvaranju glazbe i koliko pritom razmišljate o tome kako će publika na nju reagirati?

Stane: Glavna misao je da sebi zadovoljimo sve glazbene i umjetničke želje. Ono što smo planirali detaljno je da ne lutamo stilovima te da vizual i glazba moraju biti 100 posto stopljeni.

Po ćemu ćete pamtiti ovu godinu?

Darko: Ovu godinu završavamo s nekoliko nominacija, nešto nagrada, tridesetak svirki u Hrvatskoj i regiji, tri spota i puno zabave, što je daleko iznad očekivanog.

Početkom sljedeće godine planirate objaviti debitantski album. Jeste li već našli izdavača? Što će donijeti vaš prvijenac?

Darko: Album je u završnoj fazi miksanja, a što se izdavača tiče, još smo u pregovorima. Nadamo se izdanju u prvom kvartalu 2019. godine.

Što još možemo očekivati od vas u sljedećoj godini?

Stane: Ja se nadam da će tajming albuma biti kako je Darko rekao ranije, sigurno ćemo snimiti još barem tri videa, pojačati malo produkciju za live i svirati što je više moguće. A moramo početi raditi i na novom materijalu.

Komentari

komentara