Najveći slovenski bend svih vremena i jedan od najuspješnijih bendova s prostora bivše države, veliki Laibach, vratio se u subotu nakon dugih devet godina u Rijeku – aktualnim programom »The Sound Of Music« oduševio je pun Pogon kulture i zaključio ovu koncertnu sezonu riječkog kluba.

Publika satkana kako od onih koji ih vjerno prate još od osnutka prije gotovo 40 godina u  Trbovlju, tako i od onih nešto mlađih, svaku je izvedbu nagradila pljeskom i potvrdila da je devet godina izbivanja s riječkih pozornica ipak predugo razdoblje.

Korejska inspiracija

Kako su naglasili u nedavnom intervjuu za Novi list, u Rijeci se posebno sjećaju samostalnih koncerata u Dvorani Mladosti, te onog u Tvornici Torpeda, ali i  festivalskog nastupa u Harteri. Pred riječkom su publikom zadnji put nastupili u tadašnjem u Stereo Klubu, u prosincu 2010. u sklopu turneje »Revisited Tour«. U stvaralaštvu ovog avangardnog kolektiva njegovi su riječki obožavatelji zadnji put mogli uživati prije nešto manje od godine dana kada je u Art-kinu Croatia održana riječka premijera glazbenog dokumentarca »Dan oslobođenja« koji prati Laibach na nastupu u Sjevernoj Koreji u kolovozu 2015.  kojim je ovaj kultni sastav postao prvom rock grupom ikad koja je nastupila u toj zemlji.
Rijeka 11.05.2019.  Tvornica kulture koncert grupa Laibach     Foto Marko Gracin

Rijeka 11.05.2019.
Tvornica kulture koncert grupa Laibach
Foto Marko Gracin

Upravo je taj nastup inspiracija albuma »The Sound Of Music« temeljen na songovima iz popularnog istoimenog filma iz 1965. godine, a koje je Laibach izvodio prilikom nastupa u Sjevernoj Koreji.
Riječki koncert otvorili su s naslovnom »The Sound of Music«, uslijedile su »Climb Ev’ry Mountain«, »Do-Re-Mi«, »Edelweiss«, »My Favorite Things«, »Sixteen Going on Seventeen«, te »So Long, Farewell«, a prvi dio koncerta zaključen je s »Maria« čiji je tekst blago izmijenjen te se u ovoj verziji zove »Maria/Korea«, te s obradom tradicionalne korejske kompozicije »Arirang« koja se smatra neformalnom himnom te zemlje.
Rijeka 11.05.2019.  Tvornica kulture koncert grupa Laibach     Foto Marko Gracin

Rijeka 11.05.2019.
Tvornica kulture koncert grupa Laibach
Foto Marko Gracin

Uz prepoznatljiv mračan vokal frontmena Milana Frasa i eterični glas švedske pjevačice Marine Martensson, prearanžirane songove s originalnim tekstom u standardnoj Laibach maniri, pratili su dojmljivi vizuali korejske svakodnevice, te dječjeg zbora i pjevača Borisa Benka koji gostuje na albumu.

Mračan industrial zvuk

Nakon 15-minutne pauze i prvog, pomalo netipičnog, više artističkog dijela koncertnog programa, na pozornicu se vratio Laibach kakav su priželjkivali oni koji ga godinama prate i vole, mračan industrial zvuk praćen apokaliptičnim projekcijama, predvođen »crnim« Frasom. Drugi dio bio je posvećen gotovo 40-godišnjoj karijeri multimedijalne konceptualne jedinice pa su se na repertoaru između ostalih našle i »Krvava Gruda – Plodna Zemlja«, »Nova Akropola«, »Vier Personen«, ali i obrada »Sympathy for the Devil« Rolling Stonesa čiju je izvedbu pratila projekcija u kojoj se pojavljuju i Beatlesi.
Rijeka 11.05.2019.  Tvornica kulture koncert grupa Laibach     Foto Marko Gracin

Rijeka 11.05.2019.
Tvornica kulture koncert grupa Laibach
Foto Marko Gracin

Gotovo dvosatni koncert zaključili su bisom, a publika se razišla u nadi da idući Laibachov koncert neće čekati dugih devet godina. S obzirom da taj kultni slovenski bend iduće godine obilježava nemalih 40 godina djelovanja, bila bi to idealna prilika za slavljenički koncert u gradu na Rječini u kojem imaju zavidan broj vjernih fanova.

Komentari

komentara