Uz veteranske legende i povratnike na scenu, bilo je i nekoliko pažnje vrijednih albuma onih koji su tek krenuli osvajati publiku, a zanimljivo i raznovrsno bilo je i na ženskoj rock sceni.

Budući da je i tijekom 2018. godine objavljeno jako puno dobrih i zanimljivih albuma rock glazbe, vrlo je teško izabrati najbolji pa je možda bolje rješenje kroz kraći pregled zbivanja dati sliku nekih karakteristika svjetskih rock kretanja u 2018. godini. Primjerice, i ove smo godine zabilježili diskografsku aktivnost legendarnih glazbenika koji ne odustaju unatoč godinama. Na čelu te liste časnih starina nedvojbeno je legendarni country bard Willie Nelson koji je u 85. godini objavio svoj 67 (!) studijski album, vrlo dobri »Last Man Standing«, a tik do njega je ništa manje čuveni ex Beatles Paul McCartney (1942.) koji je albumom »Egypt Station« izazvao brojne pohvale. Tri godine od njega mlađi Rod Stewart iskazao se tridesetim studijskim albumom »Blood Red Roses«, a 67-godišnji Mark Knopfler ljubitelje zvuka svoje gitare oduševio je svojim devetim studijskim radom nazvanim »Down the Road Wherever«. No, možda najbolji posao od ovih rock veterana učinio je 71-godišnji gitarist čiji »Prodigal Son« ide u red ponajboljih blues albuma objavljenih 2018. godine.

Ry Cooder

Ovoj ekipi starih mačaka svakako valja pridodati i Rogera Daltreya, pjevača čuvenog sastava The Who koji je ove godine oduševio sjajnim soul rock albumom »As Long As I Have You«, ali je njega isto tako moguće svrstati u rubriku velikih povratnika. Naime, Daltrey je vlastiti solo album objavio nakon punih – 26 godina! Nešto manje, »samo« 14, trebalo je Davidu Byrneu, karizmatičnom vođi nekadašnjeg sastava Talking Heads, koji se napokon oglasio solo radom kroz album »American Utopia« koji, na žalost, nije prošao baš uspješno ni kod kritike, ni kod publike.

Nabrijani rokeri

Puno razloga za zadovoljstvo ove su godine imali i ljubitelji čvrstog grunge i garage rock zvuka devedesetih. Naime, čak su tri velika benda devedesetih ove godine objavila nove albume – Stone Temple Pilots eponimnim albumom nakon punih osam godina i smrti čak dva pjevača, Alice in Chains albumom »Rainier Fog« nakon pet godina te Mudhoney koji su nakon pet godina stanke napravili odlični »Digital Garbage« te potvrdili ugled i gostovanjem pred hrvatskim fanovima.

Cowboy Junkies

Cowboy Junkies

Ovoj skupini nabrijanih rokera svakako valja pridodati i Black Rebel Motorcycle Club koji su nakon šest godina pauze i teške bolesti bubnjarke Leah Shapiro smogli snage za povratak te napravili dojmljiv i mračan album »Wrong Creatures«. Listu uspješnih povrataka najbolje je zaključiti sjajnim albumom grupe Cowboy Junkies koja je nakon šest godina šutnje albumom »All That Reckoning« oduševila svakog ljubitelja americane.

Ljubitelji punka

No, što je uz ove veteranske legende i povratnike s onima na drugom kraju priče, s početnicima. I tu je bilo nekoliko pažnje vrijednih albuma. Tako su se ljubitelji punka itekako mogli radovati prvim radovima kalifornijskih rokera iz grupe Starcrawler, odnosno prvom albumu ne tako mlade i ne baš nepoznate Australke Lucy Spazzy koja je uz grupu The Rats objavila poletni i pitki pop punk album »Lucy and the Rats«.

Starcrawler

Sjajan indie folk na debitantskom albumu ponudio je filadelfijski dvojac Mt. Joy, još je bolja na svom hrabrom alt country albumu »Lionheart« bila Heather McEntire, ali najviše priče tijekom prošle godine privukao je američki sastav Greta Van Fleet i njihov debitantski album »Anthem of Peacefull Army«. Dio kritike proglasio ih je budućnošću rock and rolla, a dio ih smatra tek uspješnim oponašateljima zvuka Led Zeppelina. No, možda je najduhovitiju ocjenu dao jedan britanski novinar koji je za spomenuti album rekao kako je riječ o albumu koji definitivno može biti najbolji debi album 2018. – ali i 1972. godine!

Ravnopravnost žena

Vrlo je zanimljivo i raznovrsno bilo i na ženskoj rock sceni. Već spomenuta Heather McEntire na rodnom se konzervativnom američkom Jugu (Sjeverna Karolina) pjesmom bori za priznavanje ljubavi prema istom spolu, a isto je na sjajnom albumu »By the Way, I Forgive You« učinila i Brandie Carlile, dok se mlađahna Elle King na odličnom »Shake the Spirit« hrabro i duhovito zalaže za ravnopravnost žena na svakom području.

Elle King

Elle King

Švedske sestre Klara i Johanna Söderberg koje djeluju pod nazivom First Aid Kit albumom »Ruins« ispričale su još jednu dojmljivu štoriju o krahu ljubavne veze, a isto je učinila i američka indie rock pjevačica Katie Crutchfield koja je s grupom Waxahatchee objavila odličan »Out of the Storm«, već drugi album kroz koji analizira prekid svoje trogodišnje veze! Prekrasnim albumom »The Tree« Lori McKenna obilježila je svoju pedesetu potvrdivši kako je riječ o jednoj od poetski najsnažnijih američkih folk pjevačica, a Joan Baez, koja joj je kao i mnogima drugima sigurno bila uzor, objavila je »Whistle Down the Wind«, svoj 25. studijski album i najavila kako je nakon punih 58 godina diskografske karijere to – kraj.

Puno dobrih albuma

Naravno, uz ove četiri izdvojene skupine, bilo je u tijeku 2018. godine još puno dobrih albuma. Primjerice, Anderson East je albumom »Encore« oduševio ljubitelje soula, Ray LaMontagne s »Part of the Light« indie folka, a Eric Church s »Desperate Man« te Calexico s »The Tread That Keeps Us« americane i country zvuka pri čemu smo Calexico mogli vidjeti i čuti i u Rijeci.

Calexico

Opojnost plesnog ska zvuka ponudili su s »Heart of Glass« The Offenders, a Jim Jones, pjevač grupe My Mornig Jacket sjajnim je albumom »Uniform Distortion« probudio zvuk rocka sedamdesetih. Oni skloniji britanskoj glazbi uživati su mogli u albumima grupa Editors (»Violence«), Manic Street Preachers (»Resistance is Futile«), Spiritualized (»And Nothing Hurt«) ili Muse (»Simulation Teheory«). Nabrajati bi se dalo još, ali i ovo je sasvim dovoljno za jednu lijepu i dobru rock berbu 2018. godine. Tko je najbolji? Odaberite sami.

 

Komentari

komentara