Stari znalci zagrebačke publike, američki bend Rosetta vraća se 5. srpnja na »mjesto zločina« i ovoga puta u Močvari predstavlja šesti po redu album »A Dead-Ender’s Reunion«, uradak koji na poseban način retrospektivno obilježava njihovu iznimnu trinaestogodišnju karijeru.

Iako je riječ o promociji albuma koji je konceptualiziran kao kompilacija iznimno važnih pjesama, remikseva i rariteta ovog osebujnog post metal benda za »astronaute izgubljene u svemiru«, kako se Mike Armine i dečki iz benda vole nazivati – Rosetta će sigurno podsjetiti i na odlične prethodne albume i njihovo dugogodišnje glazbeno putovanje u kojem su kombinirali razne glazbene izričaje i sadržaje.

– Kombinacijom post hardcorea, shoegazea, drona, post rocka i avant-garde Rosetta jako uspješno kreira i katalizira melankoliju određenih stanja svijesti i na svoj način tjera slušatelja na određena životna propitkivanja i razmišljanja, a stilski ih se obavezno uspoređuje s bendovima poput Isis, My Bloody Valentine, Frodus i Stars of the Lid, poručuju organizatori.

Od izdavanja prvog albuma »The Galilean Satellites« (Translation Loss, 2005.) do predzadnjeg »Quintessential Ephemera« (DIY, 2015.) koji je glazbena kritika iznimno dobro prihvatila i jako visoko ocijenila u recenzijama, za Rosettu vrijedi iskreno priznati da je i dalje bend koji je još od 2003. i »high school« perioda, kada su se upoznali i počeli djelovati, do danas – ostao izrazito vjeran svojim primarnim DIY glazbenim idejama.

Uz Rosettu, nastupit će i North, američki trojac iz Arizone. Da je Tucson i dalje ostao najveći glazbeni centar najmanjih post-metal/sludge/post rock bendova na svijetu očiti su dokaz North koji će u Močvari premijerno nastupiti  i promovirati novi album »Light The Way« (Prosthetic Records, 2016.).
– Evan Leek, Matthew Mutterperl i Zack Hansen jako vrijedno već deset godina nastupaju uz bendove poput Rosetta, Adai, Weedeater, This Will Destroy You, Caspian, Cough, He Whose Ox Is Gored, Alcest, Vattnet Viskar,Subrosa, Primitve Man, a uvjereni smo da će i nas glazbeno osvjedočiti svojom sklonošću za uništenjem i reafirmacijom zvuka poput pravih pustinjskih teškaša, kažu organizatori.

Komentari

komentara