Koncerti, tribine, radionice. Partyji, filmska premijera i sajam ploča. Odnosno 11 programa na šest lokacija – Pogon kulture, botel Marina, Dnevni boravak, Palach, Art-kino i Život – koje je kroz gotovo mjesec dana trajanja pohodilo oko 1500  posjetitelja.

Najkraći je mogući rezime petog izdanja Impulse festivala u organizaciji Distune Promotiona i Studentskog kulturnog centra (SKC) Sveučilišta u Rijeci, realiziranog uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeka, Sveučilišta u Rijeci i Zaklade Kultura Nova.
– Uhodani koncept u petom, rođendanskom izdanju, ponudio je različite kulturne programe, čija je glavna poveznica glazba. Dodamo li tome da se program realizirao na više gradskih klupskih lokacija, i misija festivala glazba je posvuda uspješno je ispunjena. Jako smo zadovoljni s festivalom. Svi programi koji su najavljeni realizirani su u najboljem mogućem svjetlu, pri tome mislimo i na aktualnost i kvalitetu. Sami akteri, bilo da je riječ o izvođačima ili pak gostima festivala, dali su svoj maksimum u interpretaciji što je publika i prepoznala i nagradila svojim dolaskom. Sve zamišljeno je i ostvareno, kaže Željko Pendić iz Distune Promotiona.

Rođendansko izdanje

Od 13. listopada do 10. studenog glazba je zaista bila posvuda, no peto izdanje festivala imalo je ponešto drugačiji koncert – program nije bio »zbijen« u tjedan ili dva već se odvijao kroz mjesec dana.
– Kako je ovogodišnji festival doživio svoj peto izdanje, svojevrsni rođendan, odlučili smo se za isti koncept, ali s malo dužim trajanjem, da naglasimo odnosno  pojačamo i samo postojanje festivala, a i da bogat program čim ravnomjernije predstavimo. A uz sve to i dosadašnji termin, proljeće, ovoga puta je prebačen u jesen. Peto izdanje išlo je  u pet tjedana, s naglaskom na pet premijera. Sve u znaku broja pet. No, ipak već sljedeće izdanje ide u »normalnim okvirima«, prepoznatljivih dva tjedna, najavljuje Pendić.
A da festival ide sigurnim koracima naprijed, potvrđuje i odlična posjećenost programa.
– Peto izdanje festivala popratilo je oko 1.500 posjetitelja. Osim domaće publike i stalnih gostiju svih generacija, primjetan je porast posjeta iz drugih dijelova Hrvatske, poput Istre i Zagreba, a svakako nas veseli dolazak gostiju iz susjednih zemalja, posebno iz Italije i Slovenije. To je još jedan pomak koji daje poticaj za novo izdanje. Festival je tu zbog publike, i bez obzira na financijski kostur, publika je ključan faktor. A svi znamo da je najveći izazov upravo kako dobiti, ali i zadržati publiku u bilo kojem segmentu kulture. Malo pomalo Impulse festival dobiva na prepoznatljivosti u gradu Rijeci, ali i šire. S obzirom na specifikum koncepta programa – više lokacija i više segmenata – festival ide prirodnim putem u dobrom smjeru stavljajući u prvi plan čim aktualniju i kvalitetniju ponudu, kaže Pendić.

Raznolik program

A sve je počelo koncertom irskih post-rock velikana God Is An Astronaut u Pogonu kulture, večeri kantautora na botelu Marina donijele su dvostruku promociju novih albuma – prvo se na palubu botela popeo Marko Rogić poznat pod pseudonimom White on White, i sa svojim bendom predstavio album prvijenac »Out of Nowhere«. Tjedan dana nakon, na istom smo mjestu uživali u nastupu talentirane mlade kantautorice Luce, čiji je nastup ujedno bio koncertno predstavljanje njezinog albuma prvijenca »Susret«. Završni koncertni nastup pripao je zagrebačkom Ponoru i osječkom Debelom Precjedniku koji su energičnom svirkom protresli OKC Palach.
Impulse Festival
Prvi put u Rijeci predstavila se Hrvatska Funk delegacija – od ranojutarnjih sati, kroz cjelodnevni sajam ploča, sve do noćnog programa partyja uz šest DJ-a, šarenilo vinila i ples gospodarili su Palachom. Pronašlo se mjesta i za radionicu Mala škola gramofona na kojoj je svoje znanje s polaznicima podijelio DJ Jopa. Neizostavni filmski segment festivala ovog puta je ponudio ekskluzivnu projekciju nagrađivanog dokumentarca »Scream for me Sarajevo«. Pljesak i ovacije mnogobrojne publike na kraju projekcije u Art-kinu ostavili su bez riječi i posebnog gosta festivala, redatelja filma Tarika Hodžića. Uvijek zanimljiv segment su Impulse tribine. Ove godine na tribini »Girls (don’t) just wanna have fun«  Lucija Ivšić, Andrea Laurić, Monika Marušić i Milja Juretić dotaknule su se teme rada u glazbenoj industriji iz perspektive njezinih protagonistica. U sklopu edukativnog segmenta festivala organizirana je prezentacijska radionica Vibrabox.

Ples do jutra

Koncerti su uvijek najzanimljiviji publici, no i tribine, partyji i radionice su bili iznimno uspješni.
– Upravo je i to jedna od odlika festivala, da različite segmente objedini kroz glazbeni izričaj. Od tuda i slogan #glazbajeposvuda koji se onda reflektira i na samu realizaciju programa na više lokacija. Vrlo nam je bitan nazovimo ga edukativni moment koji realiziramo kroz  tribine, radionice gdje samu publiku još više uključujemo u program, upoznavajući ih s aktualnostima kad je riječ o glazbi i približavajući joj s gostima, slobodno možemo reći, jedan oblik networkinga, naglašava Pendić.
Sve je završilo subotnjim partyjem u klubu Život.
– Da, sva dosadašnja izdanja završavala su partyem, pa je tako bilo i u subotu. Ples i dobra vibra do ranojutarnjih sati za sve. Istina, glazba se i u petom izdanju festivala mogla čuti na više lokacija što nam je iznimno drago i ujedno potvrda dobre suradnje. Ovim putem se zahvaljujemo svim prostorima koji su ugostili bilo koji dio festivala.

Komentari

komentara